Komentara: 5
Pregleda: 2741
Foto

Bolesti srca i krvnih sudova je moguće prevenirati

28.09.2021. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu je preminulo ukupno 1.556 osoba od bolesti srca i krvnih sudova, koje zauzimaju čak 53,8 odsto udela u ukupnoj smrtnosti stanovništa. Povodom Svetskog dana srca i kako bi podsetili na važnost usvajanja zdravih navika, Crveni krst Subotice će organizovati uličnu akciju podele edukativnog materijala građanima, a istog dana, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica, održaće i radionicu za srednjoškolce na temu kardiovaskularnih bolesti.
Bolesti srca i krvnih sudova je moguće prevenirati

Iako su bolesti srca i krvnih sudova po svojoj prirodi preventabilne, dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica, kaže da naše ponašanje i navike ipak istrajavaju, te da je ova grupa bolesti već godinama vodeća u pogledu obolevanja, ali i umiranja stanovništva u našem okrugu.

- Kardiovaskularne bolesti i bolesti krvnih sudova su najčešće uzrokovane faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili menjati, a u njih se ubrajaju povišen krvni pritisak, upotreba duvana, povišen nivo šećera u krvi, fizička neaktivnost i prekomerna telesna masa i gojaznost. Međutim, postoje faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati, kao što su godine starosti, pol i porodična istorija, ali osobe iz ovih rizičnih grupa bi trebalo da redovnije kontrolišu svoje zdravlje - kaže dr Dragaš, dodajući da se najmanje 85 odsto prevremenih smrtnih ishoda može spreči kontrolom osnovnih faktora rizika, a to su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i upotreba duvana. - Budite mudri u izboru hrane i pića, i poštujte principe pravilne ishrane. Budite fizički aktivni, najmanje 30 minuta svakodnevno sedam dana u nedelji. Recite ne korišćenju duvanskih proizvoda i duvanskom dimu.

Bolesti srca i krvnih sudova je moguće prevenirati

BESPLATNA KONTROLA ZDRAVLJA - Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Subotica pridružuje se obeležavanju Svetskog dana srca akcijom u Mega Rodi (Segedinski put), u petak 1. oktobra, u vremenu od 8.30 do 11 časova. Tom prilikom će uz prisustvo lekara specijaliste opšte medicine patronažne sestre zainteresovanim građanima meriti krvni pritisak, vrednosti šećera u krvi i nivo holesterola.

Kako bi podsetili građane koliko je važno usvojiti ove zdrave navike i okrenuti se zdravim stilovima života, volonteri Crvenog krsta Subotice će u četvrtak, 30. septembra, od 10 časova šetati ulicama grada i deliti edukativni materijal građanima, koji se odnosi na prevenciju kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih sudova. 

- Naši volonteri su obučeni zdravstveno preventivnim programom i građanima koji budu imali vremena i bili raspoloženi prenosiće svoje znanje i iskustvo o prednostima prevencije i podsećati koliko je bitno zdrave stilove života preuzeti na vreme. Pričaće o štetnosti upotrebe duvana, o neophodnosti što ranijeg prihvatanja pravilne ishrane i fizičke aktivnosti - najavljuje Zoran Milanović, stručni saradnik Crvenog krst Subotice. - Drugi deo akcije će se održati u prostorijama Crvenog krsta, gde ćemo pripremiti jednu radionicu za učenike srednjih škola, koju će voditi lekar Zavoda za javno zdravlje na temu kardiovaskularnih bolesti i krvnih sudova.

Bolesti srca i krvnih sudova je moguće preveniratiSvetski dan srca ustanovljen je 2000. godine, s ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Pod sloganom "Poveži se srcem", tema ovogodišnjeg obeležavanja je prevencija faktora rizika, kao i ponašanje koje doprinosi zdravlju srca.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca Obraćanje povodom Svetskog dana srca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2741
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

svetski dan srca

bolest srca i krvnih sudova

centar za promociju zdravlja

dr zorica dragaš

crveni krst subotica

zoran milovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.