Komentara: 111
Pregleda: 12870

Bogdan Laban: Svom snagom u reforme

26.02.2014. u 14:13h
Izvor: Subotičke novine
Izborna utakmica otvara mnoga pitanja i nerešene probleme, koji sada građanima ostavljaju mogućnost da potvrde mandat aktuelnoj vlasti i da utiču na odluku, ko će Srbiji doneti reformski preporod i koliko je Srpska napredna stranka generator nastalih promena u zemlji, što je povod razgovora sa Bogdanom Labanom, poverenikom Srpske napredne stranke u Subotici.
Bogdan Laban: Svom snagom u reforme

Rešavanje problema u ekonomiji je među ključnim zadacima u Programu Srpske napredne stranke?

— Ekonomske promene su već počele, one su nezaustavljive. Srpskoj naprednoj stranci potrebne su još četiri godine, kako bi završila započet posao i od Srbije stvorila modernu i uređenu državu. Ne obećavamo da možemo da uradimo odjednom sve, pokazali smo da radimo korak po korak, ali dali smo obećanje da ćemo sprovesti promene i da ćemo već u 2014. da živimo bolje, da svako oseti od nas da se živi bolje u Srbiji nego pre. Najvažniji zadatak je rešavanje problema u ekonomiji , ukoliko u tome bude postojala ista posvećenost kao u borbi protiv korupcije i kriminala, biće postignuti neuporedivo bolji rezultati.Da bi reforme bile uspešne, potrebno je da u prva tri meseca od formiranja Vlade usvojimo 21 zakon koji se tiču ekonomije i finansija. Reč je, između ostalog, o zakonima o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji, o radu, koji će smanjiti birokratiju i poboljšati investicionu klimu.Naš predsednik Aleksandar Vučić jasno je istakao da je naš cilj zdrava ekonomija, što više poslova za mlade, podsticanje preduzetničkog duha i privatnog sektora. SNS će voditi pozitivnu kampanju na predstojećim izborima i fokusiraće se na tri cilja - podsticanje ekonomskog razvoja, sigurnost penzionera i nastavak borbe protiv korupcije i kriminala.

Građani dugo čekaju Nacionalni prioritetni plan, koji sada najavljuje SNS. U kojim oblastima će se realizovati krucijalni zadaci tog Plana?

— Naš plan, Nacionalni prioritetni plan realizovaće se dve godine i o tome je govorio Aleksandar Vučić. Prva faza plana obuhvata donošenje 20 reformskih zakona, poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji...Planom je obuhvaćeno da se posebno razvijaju četiri grane: autoindustrija, poljoprivreda,treći deo su veliki infrastrukturni projekti, poput Beograda na vodi, koji će razviti celu Srbiju, a četvrta oblast je IT sektor. Nacionalni prioritetni plan podrazumeva, dakle, dalji razvoj automobilske industrije, poljoprivrede i IT sektora, čime bi se stvorili uslovi da se u Srbiji živi bolje.

Kakve rezultate izbora očekujete?

— Po pitanju rezultata izbora , neozbiljno je licitirati procentima, o tome će odlučiti građani. Zato je vrlo bitno da svi izađu na izbore i da niko više nema sumnju šta je volja građana Srbije. Drago nam je što možemo da konstatujemo činjenicu, da sada svi žele u koaliciju sa SNS. To je pokazatelj koliko smo popularni, ali i koliko nas drugi, čak i nesvesno, uvažavaju zbog onoga što smo uradili.

Koliko je Aleksandar Vučić idejni tvorac reformi i da li je Srbija konačno dobila tim koji će uspešno voditi Srbiju?

— Rezultati izbora značiće odgovor na pitanje da li građani podržavaju dosadašnju politku Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, i da li podržavaju naše ideje i to pre svega na planu ekonomskih reformi i velikih razvojnih projekata. Svrha izbora jeste da narod poveri mandat vladi koja će brzo postići rezultate i koja će gradjanima Srbije i Srbiji omugućiti drugačiju budućnost, sa realnim šansama za uspeh. Želimo da građanima pokažemo da je naša ideja Srbija u kojoj će biti mesta da svaki čovek živi kvalitetnije nego što živi danas. Pritom, valja staći da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u poslednjih šest meseci zaposlenost ne pada i da je ova Vlada, predvođena Srpskom naprednom strankom, zaustavila taj neslavni trend. Godina 2014. će, ukoliko Srpska napredna stranka dobije poverenje građana, sasvim sigurno biti godina reformi, godina u kojoj će Srbija krenuti napred, punom snagom.

Koliko su korupcija, kriminal i siva ekonomija kočnica bržim ekonomskim promenama u Srbiji i koliko zakonske reforme mogu da poboljšaju tu sferu i u Subotici?

— Iz dosadašnjih izalaganja Aleksandra Vučića, videli ste da je SNS spremna da razgovara sa onim strankama koje podržavaju borbu protiv korupcije i ozbiljne reforme. Želimo da imamo čist i čvrst mandat kako bismo te reforme mogli i da sprovedemo. Prvi put posle dve decenije stvaramo stabilan pravosudni sistem koji je preduslov za ulaganja u privredu. Cilj Srpske napredne stranke je da brine o budućnosti građana i da se bori za njihov bolji i kvalitetniji život, a SNS ima plan i viziju, i ne interesuje je šta rade drugi.

SNS najavljuje veće realne investicije, da li će u sferi ulaganja dominantan položaj imati strani ili domaći investitori?

— Srbija treba da podstakne izvozno orijentisanu privredu ali i razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, zbog čega će država u narednom periodu proizvođačima pomoći dodatnim subvencijama i povoljnim kreditima.

Svakako je neophodno jačati ovu grane privrede i omogućiti proizvođačima da ulažu u zasade i proizvode, a da ne moraju da vraćaju kredite odmah. Mi moramo da napravimo bolji ambijent za privatni sektor, koji finansira sve nas. SNS će učiniti sve, da se podstakne razvoj porodičnih firmi, malih i srednjih preduzeća i da se završe priče o Srbiji u tranziciji i stalnim problemima.

Da li očekujete transformacije javnih i komunalnih preduzeća i u kom pravcu?

—Javna preduzeća moraju da posluju na tržišnom principu, liberalizovaće se tržište i neće više biti monopola. Podsećam vas da je stav SNS da zakoni o radu, privatizaciji i stečaju moraju biti doneti, ali je potrebno sesti sa predstavnicima sindikata i poslodavaca i doneti rešenje koje neće usporiti investicije, a s druge strane uveriti radnike i sindikate da niko ne namerava da naruši njihova prava.Građani još teško žive, nezaposlenost je još na nezadovoljavajućem nivou, ali ni penzioneri ne smeju da osete ekonomsku krizu.

U koju vrstu proizvodnje i koje sfere će se više ulagati, da bi se pokrenula reindustrijalizacija, da li smatrate da bi takva ulaganja preporodila Suboticu?

— Naš veliki adut je koncept ponovne reindustrijalizacije, ali svakako ne možemo da očekujemo revolucionarne promene u prvih godinu dana. Strategija na kojoj se zasniva reindustrijalizacija predviđa pokretanje proizvodnje i industrijski razvoj u narednih 20 godina, a koliko znam, ta strategija predviđa bitku na tri paralelna koloseka - finansijsku konsolidaciju u narednih godinu dana, anuliranje jaza u proizvodnji u narednih dve do pet godina, i industrijski razvoj u idućih 20 godina. Čvrsto verujem da bi takav koncept preporodio i Suboticu.Jedino reindustrijalizacija može da izvede Srbiju na put održivog razvoja, a time bi se postigla i politička stabilnost.

Mala privreda ima problema, a velika proizvodna preduzeća su ili ugašena ili stagniraju. U Severu radi manje radnika, nego u lokalnoj samoupravi. Koji započeti ili novi projekti mogu biti završeni u Subotici u narednom periodu?

— Pokrenućemo subotičku privredu. Moramo da pokrenemo procese koji će stvoriti uslove da privreda radi. Poljoprivreda je važna, ali nam je jednako važna i reindustrijalizacija, jer bez fabrika ne možemo da podignemo ekonomiju. Prioritet će biti prehrambeno prerađivačka industrija. Tražićemo različita mišljenja, kako bismo došli do najboljih rešenja. Na nama je da se svi zajedno, na svim nivoima, potrudimo da se stanje poboljša, da se na nivou Grada omogući nesmetani privredni razvoj, da se privuku investicije i da živimo bolje. Moramo da pokrenemo privredu, moramo da pokrenemo Suboticu, da pokrenemo Srbiju. Sever je simbol neodgovornosti prethodnih političkih struktura., on je u vlasništvu stranaca i tu se teško nešto može promeniti. Za Palićko jezero tražićemo najoptimalniju soluciju koja se neće završiti pranjem budžetskih para.Kada je u pitanju rak rana Subotice – Narodno pozorište, nastojaćemo da zgradu Pozorišta dovršimo i to je problem koji se neće tako lako rešiti, ali ne sumnjajte u naše ogromne napore da se ta priča konačno završi i da građani dobiju ono što im je neko, ne pitajući ih, uzeo.

Koliko kandidata iz Subotice je na listi za vanredne parlamentarne izbore, i koji su to kandidati, prema kakvim kriterijumima su birani?

— Srpska napredna stranka je predala prva listu kandidata za poslanike za vanredne parlamentarne izbore raspisane za 16. mart. U Subotici je za samo nekoliko sati više stotina članova potpisalo podršku za tu listu. Zašto ne reći da je Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim liderom Aleksandrom Vučićem, na osnovu svega što je do sada uradila, najozbiljniji kandidat da dobije legitimitet građana da krenemo svom snagom u reforme na svim nivoima. SNS ima veliki rejting ne samo u Srbiji, nego i u Subotici i to će, uveren sam, vrlo brzo pokazati rezultati izbora. Iz Subotice dva kandidata konkurišu za jedno do 250 poslaničkih mesta u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. To su Bojan Zirić, inženjer informatike i Jasmina Stevanović, politikolog. Naši kandidati su vrlo ozbiljni, obrazovani mladi ljudi, kakve Srbija danas iziskuje, i dokazuju da smo spremni da istaknemo i nova lica na političkoj sceni.

SNS u lokalu preuzima kadrovsku palicu, sve više stručnih i obrazovanih mlađih kadrova je na ključnim rukovodnim mestima, da li od kadrovskih rešenja zavise ukupni rezultati i poboljšanje životnog standarda građana?

— Tvrdim da SNS na svim nivoima ima izuzetno kvalitetne kadrove, koji su rukovodioci na ključnim pozicijama u društvenom, državnom i javnom životu, kao i privatnim preduzećima, sposobni da odgovore vremenu koje nosi teške ekonomske i druge probleme.

Šta bi građane trebalo da opredeli najviše, da izađu na izbore?

— Mislim da možemo od naše zemlje da napravimo bolje mesto za život, a to zavisi od nas.Mi u SNS-u imamo energiju i odlučnost da budemo bolji i angažovanim radom i delima predvodimo Suboticu i Srbiju.

Naši građani neka prelome na izborima, da li su spremni da nam daju podršku za takvu energiju.Na predstojećim izborima građani će, uveren sam, svoj glas poveriti Aleksandru Vučiću, jer na čelu Vlade žele da vide čoveka koji će moći Srbiju da povuče napred.

Mladima ćemo obezbediti posao u Srbiji

Na pitanje kako će zaustaviti odlazak mladih kadrova iz zemlje i u kojoj meri će otvaranje novih radnih mesta poboljšati život ljudima, Bogdan Laban ističe „da su nova radna mesta najvažniji posao kojem će se posvetiti nova Vlada”.

— Istom snagom kao u borbi protiv kriminala i korupcije, borićemo se za svako radno mesto i stvoriti uslove da mladi ostanu u Srbiji i da oni stariji i iskusni sačuvaju svoja radna mesta. U Srbiji danas svi teško žive, svi građani osećaju da nešto moramo da menjamo. Na žalost, najveći teret nose mladi ljudi, koji čine više od 50 odsto ukupnog broja nezaposlenih, i upravo zato je naš prioritet da mladi dobiju posao, jer bez toga nema budućnosti. U poslednjih desetak godina je otišlo više od 100 hiljada mladih ljudi. Mi želimo da povratimo njihovo poverenje i da zaustavimo njihov odliv u druge zemlje. Motiv mladima da ostanu u zemlji treba da bude činjenica, da SNS otvara vrata za nove ideje, kreativnost, mladost i energiju, kaže Laban.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 111
Pregleda: 12870
Povezane teme

sns

srpska napredna stranka

parlamentarni izbori

bogdan laban

sns subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.