Komentara: 1
Pregleda: 2820

Bogat program u susret Svetskom danu secesije

06.06.2017. u 15:59h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana secesije, koji se obeležava 10. juna, Gradski muzej u saradnji sa drugim ustanovama i institucijama, organizovao je bogat program u trajanju od tri dana. U Subotici se Svetski dan secesije obeležava peti put, a ulaz na sva dešavanja je besplatan.
Bogat program u susret Svetskom danu secesije

U Gradskom muzeju je danas održana konferencija za medije, tokom koje je najavljen program obežavanja Svetskog dana sececije.

Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Gradskog muzeja, istakla je da naš grad ima mnogo lepih secesijskih građevina.

- Subotica važi za grad koji je, na samom početku otkrivanja secesije u Evropi, počeo da istražuje secesiju i već tada smo imali stručnjake, kao što je naš kolega, istoričar umetnosti Bela Duranci, koji je napisao mnogo knjiga i studija o secesiji - rekla je Kovačev Ninkov.

Dešavanja koja se organizuju u okviru Svetskog dana secesije, odvijaće se u enterijerima objekata koji su izgrađeni u stilu secesije, a među njima su Gradska biblioteka, Galerija gradske suvenirnice, Gradska kuća, Gradski muzej, Savremena galerija i Sinagoga.

Bogat program u susret Svetskom danu secesije

Istoričarka umetnosti Neda Džamić, iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izrazila je zadovoljstvo što ove godine kao gost dolazi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, te su se odlučili da u saradnji sa njima organizuju obilazak Sinagoge.

- S obzirom na to da se radovi na Sinagogi odvijaju u kontinuitetu od 2013. godine, smatrali smo da je ovo jedinstvena prilika za sve zainteresovane Subotičane da vide šta se trenutno radi u Sinagogi, kroz koju će ih voditi stručnjaci zaduženi za nadzor nad restauratorskim radovima - rekla je Džamić.

Osim programa koji je pripremio Gradski muzej u saradnji sa drugim ustanovama i institucijama, od 8. do 12 juna, u bioskopu na Otvorenom univerzitetu, prikazivaće se igrani film "Plesačica", o životu Loe Fuler, koja je plesala sa velikom suknjom i tako inspirisala mnoge umetnike, pa i umetnike secesije.

Olga Kovačev Ninkov kaže da se prikazivanje filma poklopilo sa Svetskim danom secesije sasvim slučajno, ali da joj je veoma drago što će sugrađani imati priliku da ga pogledaju, jer su ples i igra veoma značajne pojave za secesiju.

Program 5. obeležavanja Svetskog dana secesije

8. jun (četvrtak)

GRADSKA BIBLIOTEKA

  • Od 8. do 12. juna: Knjige iz fonda biblioteke na temu secesije, Izlog Dečjeg odeljenja.
  • Od 8. do 12. juna: Izložba crteža iz dnevnika Geze Čata, Kataloška soba.

SAVREMENA GALERIJA SUBOTICA

  • 19:00 Šta nam znači secesija?razgovor o prepoznavanju i vrednovanju secesije u Subotici. Učesnici: mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta, dr Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti, Branka Banjanin, stručna saradnica Turističke organizacije Subotice, Vladimir Džamić, istoričar umetnosti; moderator: Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

9. jun (petak)

GALERIJA GRADSKE SUVENIRNICE

  • 11:00 Otvaranje izložbe učenika Politehničke srednje škole Tehničkim crtežom o subotičkoj secesiji. Izložbu otvara mentor, prof. Ibolja Denegri.

VIDIKOVAC GRADSKE KUĆE

  • 12:00 Poseta vidikovcu na tornju secesijske Gradske kuće. Polazak iz Gradske suvenirnice, koja se nalazi pored svečanog ulaza.

GRADSKI MUZEJ SUBOTICA

  • 12:00 Muzejska edukativna igra za učenike nižih razreda osnovne škole. Gosti: učenici 3. razreda OŠ „Matko Vuković“.
  • 19:00 Poslastičarnica – Art nuvo i žena kao desert. Predavanje msr Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti, pisca i gastroheritologa, o fenomenu povezanosti ženskog tela i gastronomije, ali i posebnog odnosa žena i poslastica, emancipacije i poslastičarnice u epohi  Art nuvoa, između ostalog i na nekoliko subotičkih primera.
  • 20:00 Povodom 140 godina od rođenja arhitekte Jožefa Vagoa, nekoliko reči o zgradi muzeja i njenim projektantima, te mala foto-retrospektiva dosadašnjih dešavanja Svetskog dana secesije u Subotici, uz prigodnu degustaciju secesijskih kolača u dvorištu muzeja.

10. jun (subota)

GRADSKI MUZEJ SUBOTICA

  • 10:00 Osvetli secesiju – radionica za decu od 4 do 10 godina i njihove roditelje, na temu izrade  lampe i lampiona sa secesijskom dekoracijom. Animatori: Biljana Pilipović, vaspitač, Violeta Vrcelj Odri, pedagog, Marta Gubi, vaspitačica i Ljubica Vuković Dulić, istoričar umetnosti. Mesto okupljanja je ispred Gradske kuće (ulaz kod Plave fontane) u 10 časova. Nakon istraživanja secesije u Gradskoj kući, radionica se nastavlja u muzeju. Broj mesta je ograničen, te je potrebna prijava učešća na e-mail: udruzenjeeduprof@gmail.com

SINAGOGA

  • 17:00 i 18:30 Obilazak Subotičke sinagoge, u kojoj su u toku restauratorski radovi. Kroz eksterijer i enterijer sinagoge posetioce će voditi: mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta MZZSK Subotica (stručni nadzor nad restauratorskim radovima), Vladimir Džamić, istoričar umetnosti RZZSK Beograd (stručni nadzor nad restauratorskim radovima) i Andrea Feher, odgovorni šef gradilišta. Obilazak je zakazan u dva termina, za grupe od po 15 učesnika, uz obaveznu prethodnu prijavu na mejl adresu: visitsusynagogue@gmail.com
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2820
Povezane teme

gradska biblioteka

subotička sinagoga

Gradski muzej Subotica

savremena galerija subotica

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.