• Pregleda: 8624

Bogat program povodom obeležavanja 170 godina turizma na Paliću

Ove godine turistička destinacija Palić proslavlja svoj 170 rođendan. Preduzeće Park Palić će kao upravljač turističke destinacije celu 2015. godinu posvetiti ovog jubileju, te godišnjicu upriličiti kroz mnogobrojne manifestacije i priredbe, stoji u saopštenju Park Palića.
Bogat program povodom obeležavanja 170 godina turizma na Paliću

Sve manifestacije u organizaciji Park Palića će biti posvećene proslavi 170 godina turizma na Paliću, a obeležavanju ove značajne godišnjice će se priključiti i organizatori ostalih događaja na Paliću kao i  mnoge institucije i organizacije, sve u cilju obezbeđivanja što bogatijeg i kvalitetnijeg programa posetiocima koji dođu na Palić u ovoj za njega značajnoj godini.

U godini jubileja posetioci će moći da u uživaju u bogatom kalendaru manifestacija, koji broji preko 30 različitih sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja, ali i da se upoznaju sa istorijom Palića kroz razne izložbe i priredbe koje će se održavati tokom cele godine.

Centralna manifestacija kojom će se obeležiti jubilej 170 godina turizma na Paliću će biti manifestacija  Otvaranje turističke sezone koja će se ove godine održati 27. juna.

Pored proslave  170 godina turizma na Paliću ove godine  „Veliki park“ proslavlja svoj 175ti rođendan, Zoo Vrt  i Letnja pozornica proslavljaju 65ti rođendan a obeležiće se i 135 godina poznate Vermešove “Palićke olimpijade”

- Kratak istorijat  -

Turistički život Palića započet je davne 1845. godine kada su  nakon odluke Veća mađarske dvorske komore odobrena sredstva za izgradnju palićkog kupatila i gostione. Prve kade postavljene su 1845., toplo kupatilo je uzgrađeno  početkom 1852., blatno kupatilo 1863., a muško i žensko kupatilo 1885. godine. Hotel Trščara izgrađen je u periodu od 1853-1854 godine a glavna zgrada kupališta (današnji hotel Park) je podignuta 1860. godine.

Početkom dvadesetog veka počeo je novi uspon Palića. Tada su izgrađeni neki od najznačajnijih objekata na Paliću, Vodotoranj, Velika terasa i Ženski štrand. svetski rat.

U skladu sa Master planom preduzeće Park Palić doo je u periodu od 2009. do kraja 2014. godine investiralo oko 7 miliona evra u turističku i komunalnu infrastrukturu, uređen je Veliki park na Paliću, Muški strand, a najznačajniji objekti, Velika terasa  i  Ženski štrand, posle tačno 100 godina, zasijali su novim sjajem

Danas posle tačno 170 godina Palić predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju. Sa svojim  monumentalnim građevinama, prepoznatljivim vilama, jezerom, parkom i šetalištima kao i jedinstvenom lepotom i šarmom predstavlja idealno mesto za oputanje i odmor.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
luka Odgovori
s obzirom na turističku ponudu Palića u poslednjih dve decenije i na njegov razvoj kao neke turističke destinacije msm da bi glavni gosti na toj velelepnoj svečanosti trebali da budu uposlenici Funera, Urne, jkp Pogrebno i svih ostalih sličnih preduzeća. Ovo se naravno odnosi i na kadar koji vodi turizam u Subotici. Mrzi me da to sve dočaram postavljanjem slika samoga Palića koje nisu izabrane i ulepšane u fotošopu , kao što je azurno plava boja vode u jezeru i slično. Ali nije bitno kako jeste nego kako će se predstaviti, to već odavno tako ide. Oni koji znaju shvatiće o čemu govorim.
luka Odgovori
Pričati o Paliću kao turističkoj destinaciji je 1/1 kao predstavljati Černobil kao centar organske poljoprivrede. Žalosno ali istinito.
kamikaza Odgovori
Koje foliranje...mogu da slave"Istoriju od turizma",ali ne i sam turizam...palamudjenje i mlacenje prazne slame. Koji turizam? Ruda kobasice,dve sunke,tri slanine,malo belog i crnog vina,secerne vune na poluraspalom prvomajskom luna parku,po koja cipka i slamarska izlozba gerontoloskog centra? To je turizam? Bravo! Turista na Palicu nema sta da trazi vise od dva dana...i to drugi dan predvece vec moze i da napusti lokaciju,a vi slavite turizam? Bravo!
Vesko Odgovori
Za bogat turizam, bogata proslava. Nadam se da ce proslavu uvelicati svi zasluzni iz ove
i proslih vlasti.
bm Odgovori
te pare upotrebite u izgradnju BAZENA! stoko lopovska.
frau Odgovori
Da a pogotovo sa megatrend žutim stručnjacima koji izazivaju smeh gde se god pojave [*...*]
lakumity Odgovori
Ko je proveo duže vreme na Paliću, a ja jesam, složiće se sa mnom da je turizam na Paliću bio krajem 70-tih i početkom 80-tih kad je bio problem naći slobodan prostor na plaži. Jedini zajednički činioc u tom periodu je bio ČISTA voda jezera. Sve ostalo se lako rešava.
Današnji "geniji" turističkog marketinga su očito pobrkali neke lončiće pa su prvo krenuli da popločavaju šetalište i postavljaju kandelabre što je očito zadnja rupa na svirali.
ZORANA Odgovori
Grad daje pare za ovakvu vrstu svecanosti a izlagacima uzimaju silne pare za mesto,a onda dodje inspekcija i izkaznjava izlagace koji dodju iz cele Srbije.Nisu u stanju da obezbede vodu i wc,struju kao elementarnu ljudsku potrebu i pristojne standove koji mogu biti bezbedni nego ih tokom noci obavezno neko opljacka i nikom nista... Vetar sa svih strana duva i nosi razne predmete-hocu da kazem da standovi ne valjaju i niko nije zasticen- ali to organizatore ne zanima,bitno im je da da pre svecanosti na mesec dana ranije, uzmu novac i posle ih niko vise ne vidi...Vise nego strasno...Svi organizatori da se poklope usima i da cute!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.