• Pregleda: 1920

Blaga zima prepolovila račune za gas

Grejna sezona koja se zvanično završava 15. aprila, donela je relativno velike uštede onima koji se greju na gas, budući da su se zbog visokih temperatura računi značajno smanjili. Interesovanje za priključenje na mrežu JKP „Suboticagas“ i dalje je povećano, pa će preduzeće i ove godine realizovati akciju besplatnih priljučaka, ali i investirati u proširenje same mreže.
Blaga zima prepolovila račune za gas

Neuobičajeno topla zima najviše je pogodovala kućnim budžetima onih Subotičana koji se greju na gas – budući da su se računi gotovo prepolovili, a cena se nije menjala gotovo dve godine. U JKP „Suboticagas“ kažu da je za oko 10.000 njihovih potrošača ova godina donela značajne uštede, na koje utiču spoljne temperature, ali i mogućnost da sami kontrolišu potrošnju.

- Ako uporedimo januar ove sa januarom prošle godine, zima je bila blaža, jer je 2017. godine u januaru bila čak 40 odsto veća potrošnja zbog izuzetno niskih temperatura. Sada je bila mnogo blaža i to je već neka razlika koju su građani mogli da uštede, dok je u februaru, čim je bilo hladnije, to već uticalo da se potrošnja malo poveća. Možemo konstatovati da su građani osetljivi na te vremenske prilike, u smislu da one utiču na potrošnju. Što se tiče naše potrošnje, ona se kreće na godišnjem nivou i otprilike se izjednači na oko 22 miliona kubika potrošnje gasa - kaže Marija Kern Šolja, izvršna direktorka JKP „Suboticagas“.

Povećano interesovanje Subotičana za ovaj vid grejanja je i dalje prisutno, i zbog toga će i ove godine preduzeće sprovoditi akciju besplatnih priključenja za 150 novih korisnika, koja će biti aktuelna krajem maja. Osim toga, i ove godine planiraju se investicije na proširenju mreže i to u samom centru grada.

- Sem besplatnih i drugih priključaka za koje nam se budu javili građani, sada imamo građevinsku dozvolu da ove godine izgradimo mrežu od Pionira do Nove opštine, odnosno i da je malo proširimo na centar grada, i to na Korzo i sporedne ulice. To je to što se tiče gradnje ove godine, a planiramo i da usput pravimo projekte za dalje širenje mreže - dodaje Kern Šolja. 

JKP „Suboticagas“ ostvaruje dobit u poslovanju, a stepen naplate usluga kreće se oko 95 odsto, dok svega 5 odsto potrošača zaostaje sa plaćanjem gasa.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

7
As Odgovori
Велики и моћан кадровско страначки играч-Гђа Керн Шоља! Сад је мало директорка... Све мој до мојега...
Miha Odgovori
Nije istina. Grejna sezona oktobar-april svake godine košta isto, i potrošnja u m3 bude skoro ista za jednu sezonu. Daju nam nekvalitetan gas, radijatori ne greju, brojevi se vrte na satu, a gasa nema. Pobrinu se neki da, iako je zima blaža, plaćamo toliko kao da je -15 cele zime. Nemojte pisati neistine, grejem se na gas 15 godina.
Miha Odgovori
I neka mi gospođa Marija objasni zašto je na slici plamen plav, kada je vrlo često crven, ružičast i žut u domaćinstvima. Kada je plav, skuva se ručak za sat, a kada je druge boje isti ručak se kuva 2 sata. Molim da mi neko stručan objasni.
Milamer Odgovori
malo manji jesu bili, ali da su bas bili prepolovljeni to ni slucajno. I dalje je preskupo grejati se na gas, ali i najcistije, sto jest, jest
Pera Odgovori
Ma kakav gas, energent davno prevazidjen, a uskoro proslost, ljudima koji loze savetujem da loze i dalje, a vremenom predju na neki drugi sistem, sve sem gasa, i jos jedna stvar, akcija besplatnih prikljucaka NE POSTOJI, to je samo marketinski trik, najpre, bila je situacija da se preda samo zahtev, zatim su odlucili da uz zahtev mora da se ODMAH dostave 2 papira iz katastra koji kostaju 2000 din, pitam se cemu ako odbiju zahtev?samo da bi gradjanin isao u trosak, pre je bilo samo zahtev, pa ako odobre, onda se vadi papirologija....Besplatne prikljucke ako uopste neko i dobija, dobiju po sistemu interesa ti meni ja tebi,politicki.O rukovodstvu bolje da ni ne komentarisem.
Jole Odgovori
@Miha: odlučite, hoćete da vam odgovori gospođa Marija ili da vam odgovori neki stručnjak.
vesna Odgovori
Gas izuzetno loseg kvaliteta!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.