Komentara: 10
Pregleda: 4491

Bitka subotička, posledice pokrajinske?

02.08.2013. u 03:53h
Izvor: Dnevnik Online
Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara ponovo vode političku bitku oko Subotice, u čijoj vlasti zajedno učestvuju duži niz godina, koji je, doduše, povremeno bio prekidan, kao kada je 2010. godine SVM izbačen iz lokalne vlasti. Po nekim mišljenjima, ukoliko u gradu koji slovi za uporište te mađarske stranke ali je i baza demokrata, dođe do pomeranja, posledice bi se mogle osetiti i na pokrajinskom nivou, gde su u vlasti DS, SVM i Liga socijaldemokrata Vojvodine.
Bitka subotička, posledice pokrajinske?

- Ako bi u Subotici došlo do pomeranja i drugačijih odnosa između DS-a i SVM-a, to bi verovatno imalo reperkusije u Pokrajini – kaže Radoslav Striković, potpredsednik Pokrajinskog odbora SPS-a, stranke koja takođe učestvuje u subotičkoj vlasti, ali je pokrajinskoj opozicija.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor, koji je svojevremeno rekao da je istiskivanje te stranke iz subotičke vlasti bilo kazna jer njeni poslanici u republičkom parlamentu nisu podržali budžet, juče nije komentarisao novu poziciju SVM-a i dešavanja u tom gradu. Iz njegovog kabineta poručeno je da je Pastor na godišnjem odmoru. On je, međutim, nedavno ocenio da je situacija u Subotici “prilično bizarna” i da čeka da vidi rasplet, nakon što su tamo kadrovi vladajuće Demokratske stranke Srbije i čitav njihov stranački odbor, prešli u opozicionu Srpsku naprednu stranku.

Za socijalistu Strikovića očigledno je da ni posle godinu od izbora prošlog maja, koji su doneli različite lokalne koalicije u odnosu na pokrajinsku i republičku, prekomponovanja lokalnih vlasti nisu završena.

– Mi smo rekli da u lokalu želimo model rukovođenja isti ili sličan kao na republičkom nivou vlasti. Ali, negde smo s DS-om, a negde sa SNS-om, a pri tom je naš generalni stav da ljudi koji tu žive treba da sami određuju odnose u lokalnoj samoupravi – rekao je Striković.

On je naveo da su i u Subotici “stranke i pojedinci dopuštali sebi luksuz da promene stranu”, ističući ipak da “svi u ovoj zemlji treba da se naviknu na prednosti i mane činjenice da su odbornici vlasnici mandata”.

– To, međutim, može dovesti do pomeranja u lokalnim sredinama. U Vojvodini smo imali dosta takvih situacija, a SPS im je često bio izložen – napomenuo je Striković.

Po njegovim rečima, verovatno je da i Srpska napredna stranka ima tendenciju da uđe u što veći broj lokalnih samouprava pa razgovore u Subotici vodi i s DS-om. Naprednjaci su, inače, kao i socijalisti, opozicija pokrajinskoj vlasti predvođenoj demokratama, čiji odlazak, odnosno raspisivanje vanrednih izbora, traže nekoliko meseci. Spisku razloga za te izbore Striković sada dodaje to što pokrajinska vlast “pola godine nije imala nijedan ozbiljan projekat”.

– Pokrajinska vlast bi mogla imati aktivniju ulogu. Pola godine nisu imali nijedan ozbiljan projekat, sem što su pre neki dan nenadano odlučili da se zaduže oko 18 miliona evra za “Kamenicu 2”, iako je bilo argumenata da je i u druge bolnice u Vojvodini koje su u lošem stanju, poput pančevačke, potrebno ulaganje – rekao je Striković.

Podsećajući na to da novi lokalni izbori slede – u Vrbasu najkasnije do 20. oktobra, a u Odžacima u decembru ili januaru – on je ocenio da će to ujedno biti novi test za vlast u Vojvodini.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4491
Povezane teme

Grad Subotica

politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.