• Pregleda: 5629

Bista Vojvode Mišića u Mišićevu na meti vandala

Dok cela Srbija i Vojvodina slave pobedu u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje ovih prostora Kraljevini Srbiji, u Mišićevu je spomenik Vojvodi Mišiću, vojskovođi pod čijom komandom su izvojevane najveće pobede srpske vojske, pre par dana bio na meti vandala.
Bista Vojvode Mišića u Mišićevu na meti vandala

Po rečima Pere Šunjke, predsednika Saveta MZ Mišićevo, vandali su u noći između 17. i 18. novembra poprsje Vojvode Mišića odvalili od postamenta. Čim su to primetili, članovi rukovodstva MZ su bistu sklonili kako ne bi bila ukradena.

- Uvereni smo da je ovaj vandalski čin počinjen iz obesti i da počinioci nemaju pojma da se poklapa sa obeležavanjem velikih jubileja. Čim smo zatekli prizor od kojeg nas je sve prošla jeza pozvali smo policiju, koja nam je pomogla da bistu sklonimo na sigurno mesto – kaže Pero Šunjka. - Rukovodstvo MZ i Udruženje potomaka Solunaca najoštrije osuđuju ovo nedelo i očekujemo da će policija sprovesti mere i otkriti počinioce.

Vojvoda Mišić je samo jedan u nizu spomenika koji su uništeni ili pokradeni. U martu su isped zgrade Vojvođanske banke na Trgu Lazara Nešića, ukradene su biste Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića. Počinioci još uvek nisu pronađeni i sankcionisani. Da vandali i lopovi ne prezaju ni od čega najbolji je dokaz krađa spomenika „Ptica slomljenih krila“, koji je nestao pre pet godina i pored toga što je bio težak bar dve tone.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
MESC Odgovori
Bez obzira ko je za ili protiv prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, vandalizam nad spomenicima nikad nije resenje.
Kalesu Odgovori
Ime mog dede, sa očeve strane, je jedno od mnogih, na spisku ispod postamenta biste, i zapanjen sam, posle čitanja ovog članka. Vandali (ili, možda, t.zv. "sakupljači sekundarnih sirovina") više nemaju skrupula. Policijo, vi ste na potezu, ali ne samo da pomognete da se skloni na sigurno sama bista, već i počinioci ovakvih nedela sa slobode.
ardo Odgovori
Stvarajte naviku deci da čitaju, uče, da upoznaju istoriju zemlje u kojoj žive,cene junake koji su dali živote za slobodu otadžbine, pa neće biti nepismeni, nekulturni, primitivni i kasnije rušiti spomenike velikana. Lepše i lakše je kad si pametan, razuman i saosećajan čovek.
Gog Odgovori
ako su pocinioci klinci, a verovatno jesu, slike roditelja postaviti na neki bilbord nasred glavnog trga i napisati sta su njihova 'decica' uradila. To bih ja radio i za sve ostale prekrsaje cak i kada je prekrsilac odrasla osoba. Sve dolazi iz kuce.
Bartol
Bravo!
Miso Odgovori
Malo je to selo, trebali bi mesta i da znaju koja deca imaju viska snage i trose je u parkicu uvece? Pa lepo sa podacima da podju do policije..
Vesko Odgovori
Ovako nesto je samo za osudu, zelio bi da se sto prije nađu pocinitelji ovog dela, koji unosi nemir među građanima. Grobove i spomenike treba ostaiti na miru, te nebi trebalo nikom da smetaju.
manutd Odgovori
Cudni su putevi gospodnji... Ispod jednog krova u selu Mišićevih boraca zametnulo se lepo pravo drvo i rasirilo grane...jedna od tih grana se odmetnula od svoga roda pa prkosi da porusi ne samo svoju krošnju nego i komšijsku i svaku drugu... Znaju svi, znaju vlasti, znaju komšije al svi okrecu glavu i brinu svoju brigu... Nema ko da podsece grane i usmeri ih ka visinama kojima su tezili nasi stari... Oj Živojine slavno ime neke druge Srbije bolje da te sklone da ne gledaš šta ti deca rade... Ovo nisi zasluzio ni ti ni seljak u opancima koji sa tobom pređe preko Albanije da zasadi svoje drvo u blato tada velikog pašnjaka a danas selo koje ime tvoje nosi.
Gogogo Odgovori
I pre dve godine su kalili snagu na istom spomeniku, deca. Ne politizujte, nisu oni ni za ni protiv, nego im fali skolovanje, vaspitanje, a i vaspitanje nije dovoljno, ne znaju roditelji sta im deca rade kad zađu iza ćoška.
Sasa Odgovori
Bez panike. Nema veze s datumom, [*...*] dosli po svoje...digli su i one komunjare ispred vojvodjaske banke
Subočan
Treba da Vas bude sramota zbog komentara koji ste ostavili. Kada govorite o Vukoviću, Kizuru i Nešiću imajte na umu da su ovi Subotičani bili, pre svega, anti-fašisti i da zaslužuju poštovanje, ako ništa drugo, ono zbog načina na koji su izgubili živote.
Uvek u pravu Odgovori
Neki ga se boje i dan danas pa ni njegovu bistu neće da ostave na miru, ali to što je on uradio njima oni njemu nikad neće moći.
Subotičanin Odgovori
Strašno. Molio bih Vas i da se objavi ko je to uradio ako se kad i nađe ko je. Sumnjam da su ovdašnji jer od nas tu stoji već odavno i nikad nikim nije zasmeto. Ovo je nedopustivo da se radi pa čiji gođ spomenik da je.
Bartol Odgovori
Ko će drugi nego obojeni, isti oni što kradu torbe i nakite, dobacuju kod dečijeg pozorišta prolaznicima a ako im neko odgovori napadaju ga noževima i to samo par metara od policijske stanice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.