Komentara: 14
Pregleda: 6887

Bista Vojvode Mišića u Mišićevu na meti vandala

26.11.2018. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Dok cela Srbija i Vojvodina slave pobedu u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje ovih prostora Kraljevini Srbiji, u Mišićevu je spomenik Vojvodi Mišiću, vojskovođi pod čijom komandom su izvojevane najveće pobede srpske vojske, pre par dana bio na meti vandala.
Bista Vojvode Mišića u Mišićevu na meti vandala

Po rečima Pere Šunjke, predsednika Saveta MZ Mišićevo, vandali su u noći između 17. i 18. novembra poprsje Vojvode Mišića odvalili od postamenta. Čim su to primetili, članovi rukovodstva MZ su bistu sklonili kako ne bi bila ukradena.

- Uvereni smo da je ovaj vandalski čin počinjen iz obesti i da počinioci nemaju pojma da se poklapa sa obeležavanjem velikih jubileja. Čim smo zatekli prizor od kojeg nas je sve prošla jeza pozvali smo policiju, koja nam je pomogla da bistu sklonimo na sigurno mesto – kaže Pero Šunjka. - Rukovodstvo MZ i Udruženje potomaka Solunaca najoštrije osuđuju ovo nedelo i očekujemo da će policija sprovesti mere i otkriti počinioce.

Bista Vojvode Mišića u Mišićevu na meti vandala

Vojvoda Mišić je samo jedan u nizu spomenika koji su uništeni ili pokradeni. U martu su isped zgrade Vojvođanske banke na Trgu Lazara Nešića, ukradene su biste Ištvana Kizura, Lazara Nešića i Matka Vukovića. Počinioci još uvek nisu pronađeni i sankcionisani. Da vandali i lopovi ne prezaju ni od čega najbolji je dokaz krađa spomenika „Ptica slomljenih krila“, koji je nestao pre pet godina i pored toga što je bio težak bar dve tone.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 6887
Povezane teme

mišićevo

vandalizam

vojvoda živojin mišić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.