Komentara: 1
Pregleda: 4883

Binturong - novi stanovnik Zoo Palić

27.05.2014. u 03:22h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući saradnju Zoološkog vrta Palić sa Vadašparkom iz Segedina, Zoo Palić je postao bogatiji za još jednu životinjsku vrstu: binturonga (Arctictis binturong). Čudnog imena i neobičnog izgleda, ova životinja je poklon partnera iz R. Mađarske, navode u ZOO vrtu Palić.
Binturong - novi stanovnik Zoo Palić

Binturong je zver koja naseljava jugoistočnu i južnu Aziju. Živi u toplim, vlažnim i šumskim područjima i u potpunosti je prilagođen životu na drveću koje veoma retko napušta. Telo mu je izduženo, nisko i prekriveno gustom crnom dlakom. Ima dugačak debeo rep dužine gotovo kao i ostatak tela. Odrastao primerak može imati rep dugačak i preko pola metra. Glava mu je mala u odnosu na telo, sa krupnim očima i dugačkim belim brkovima. Svaštojed je i banane su mu glavna poslastica. Iako dosta krupan, pripada porodici viverida tj. najbliži rođaci su mu cibetke.

U prirodi mu je status veoma osetljiv i ranjiv. Procenjuje se da mu je brojnost u poslednje dve decenije opala za 30%.

Binturong - novi stanovnik Zoo Palić

Ovo je jedini primerak ove vrste u zoološkim vrtovima Srbije. U pitanju je ženka, starosti godinu dana i još nije u potpunosti narasla. Trenutno deli volijeru sa cibetkom, a uskoro će se preseliti u veći spoljašnji ispust sa azijskim patuljastim vidrama. U palićkom zološkom vrtu se nadaju da će se, dok vidre trčkaraju po zemlji i plivaju, binturong šunjati po granama i izležavati u hladovini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4883
Povezane teme

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.