Komentara: 10
Pregleda: 5162

Biciklista Gabor Kasa u timu Srbije na Olimpijadi 2012

02.07.2012. u 12:53h
Izvor: Večernje novosti
Selektor biciklističke reprezentacije Srbije Radiša Čubrić odlučio je da drugi putnik za Olimpijske igre u Londonu, uz Ivana Stevića, bude subotički mladi as Gabor Kasa!
Biciklista Gabor Kasa u timu Srbije na Olimpijadi 2012

- Prelomio sam posle priprema u Vrnjačkoj Banji. U najužem krugu kandidata bili su, sa Kasom, i Žolt Der, Esad Hasanović i Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog – kaže Čubrić.

Međutim, ove pripreme su pokazale da je Der u lošoj formi i da je angina koju je dobio pred start trke „Kroz Srbiju“ uzela težak danak. Na strani Kase je, uz bolju formu, bila i činjenica da je u klubu Salkano ove godine najviše radio sa Stevićem i da će može da odgovori taktičkim zadacima u Londonu. Odluku sam doneo mirne savesti. Da je staza u Londonu kao u Pekingu i da odgovara više brdskim vozačima, moj izbor drugog vozača bi bio Hasanović koji odlično ide u brdima.

Na pripremama u Vrnjačkoj Banji, okruženi pažnjom i gostoprimstvom osoblja apartmana „Sani hil“ uz korišćenje hiperbarične komore u klinici u ovom banjskom mestu, bili su Ivan Stević, Gabor Kasa, Esad Hasanović, Nebojša Jovanović, Žolt Der i dvojica mlađih vozača Nikola Kozomara (Partizan) i Dejan Marić (Radnički, Kragujevac). Naredni test je od 3. do 8. jula na trci „Sibiu tur“ u Rumuniji.

- Putuje svih sedam vozača i posle duže vremena imaćemo na jednoj trci „A“ selekciju Srbije – objasnio je Čubrić.- Olimpijci neće biti pod pritiskom, staza nije za njih jer se penjemo na dva teška brdska cilja od kojih je jedan na 2.000 metara nadmorske visine. Ali, od ostalih ću tražiti maksimalano angažovanje, posebno od mlađih koje čeka i Prvenstvo Evrope za vozače do 23 godine. Idemo i na pobede u etapama, ali i na visok generalni plasman. Trka je dobro organizovana i već ima 20 ekipa na startnoj listi.

Biciklista Gabor Kasa u timu Srbije na Olimpijadi 2012Gabor Kasa (rođen 3. februara 1989. godine u Subotici) je biciklista i trenutni kapiten juniorske reprezentacije Srbije. Trenutno vozi za Spartak iz Subotice. Gabor Kasa je do sada bio prvak Srbije u juniorskoj i u konkurenciji takmičara do 23 godine, kako u drumskoj vožnji tako i u vožnji na hronometar.

 Gabor Kasa je trenutno jedan od najboljih u kategoriji do 23 godine, tako da je bio jedini iz Srbije u istoriji ovog sporta koji je dobio poziv i boravio tri meseca u specijalnom kampu Svetske biciklističke federacije u Švajcarskoj. Vozeći za tim „Biciklističkog centra UCI“ završio je trku „Velika nagrada Portugala“ za Svetski kup nacija na trećem mestu u generalnom plasmanu brdskih vozača. Kasa je, takođe, osvojio devetu poziciju u bodovanju mladih biciklista. 2009. godine učestvovao je na mediteranskim igrama u Peskari, trci Kroz Srbiju. Na prvenstvu Evrope koje je održano u Belgiji od 01-05 jula Subotičanin reprezentativac Spartaka, plasirao se između 30. i 35. mesta u drumskoj trci za vozače do 23 godine, zabeleživši, prema nezvaničnim rezultatima vreme pobednika Belgijanca Krisa Burksmena. Krajem godine učestvovaće na svetskom prvenstvu koje će se održati Švajcarskoj od 22-27 septembra. (Wikipedia)

Posle Rumunije, Stević i Kasa odlaze na Planicu u olimpijski centar Slovenije gde će ostati na pripremama od 10. do 20. jula. Planirane su dve kontrolne trke u Sloveniji i Mađarskoj. U London Čubrić vodi Stevića i Kasu 24. jula. Drumska trka za muškarce je 28. jula u delu Londona Boks Hil i biće dugačka 250 km. Start je u 10 časova. Stručnjaci kažu da je pravljena za Britanca Kevendiša sjajnog sprintera i zvaničnog šampiona sveta. Stratovaće 145 biciklista iz 63 zemlje. Maksimalan broj vozača, po pet, kvalifikovalo je devet zemalja: SAD, Švajcarska, Holandija, Italija, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Australija i Belgija. Srbija je u grupi zemaa koje su kvalifikovale dva vozača na osnovu plasmana na rang listi Evropa tura za nacije.

U Pekingu 2008. pobedio je Španac Sančez, Stević je bio 67, a Jovanović 85. od 90 biciklista koji su završili trku.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5162
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.