Komentara: 2
Pregleda: 3495

Biblioteci uručen vrlo vredan poklon

31.03.2017. u 18:10h
Izvor: TV Subotica
Gradskoj biblioteci danas su uručeni izuzetno vredni video zapisi, nastali na tribinama „Otvorena knjiga“, koje su se u našem gradu odvijale sredinom dvadesetog veka i koje su okupljale eminentne umetnike iz nekadašnje Jugoslavije.
Biblioteci uručen vrlo vredan poklon

Oni koji se sećaju subotičkog trga 70-ih i 80-ih godina, znaju da su njime defilovali mnogi umetnici, književnici i govornici, odlazeći na čuvene tribine pod nazivom "Otvorena knjiga", koje su se održavale na tadašnjem Radničkom univerzitetu.

Ti izuzetno vredni trenuci, kada je naš grad bio, može se reći, prestonica kulture, zabeleženi su na trakama, a danas u vidu kompilacije na 13 CD-a, predati direktoru Gradske biblioteke, Draganu Rokviću. Audio - video format Biblioteci je poklonio Slobodan Marković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

- Nije slučajno da je to izraslo u jedan kulturni fenomen i jednu jugoslovensku vrednost. Kada pomenem imena počev od Mirka Kovača, Danila Kiša, Duška Radovića, Mihailo Lalića, Dragomira Brajkovića i drugih, onda tu nema više šta puno za objasniti, makar ljudima koji se dotiču „pera“. To je sve sačuvano, pa iako to nije moje privatno vlasništvo bila je moja briga i ja sam rekao - to ne pripada meni. Njihova dela su u bibliotekama, knjižarama, sećanja su moja lična stvar, a ovo pripada onome kome treba da pripadne – vama, rekao je Marković

Biblioteci uručen vrlo vredan poklon

- Gospodin Slobodan Marković doneo je vanredno zanimljiv dar Gradskoj biblioteci, a reč je o kompilaciji CD-ova koji su proizvedeni 70-ih i 80-ih godina i vezuju se za tribinu Otvorena knjiga. Ono što je uzbudljiv momenat, jeste činjenica da Gradska biblioteka ima već značajna iskustva u digitalizaciji pisanih i štampanih materijala, a ovaj dan će biti označen kao početak jednog novog perioda u razvoju digitalizacije Biblioteke, tačnije mi započinjemo digitalizaciju audio formata. - istakao je Rokvić

U narednom periodu ovaj materijal doživeće svoju digitalizaciju i biće postavljen na sajt Gradske biblioteke u odeljku zavičajna zbirka.

Biblioteci uručen vrlo vredan poklon

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 3495
Povezane teme

Slobodan Marković

gradska biblioteka

dragan rokvić

digitalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.