Komentara: 11
Pregleda: 4197

Bez engleskog jezika?

28.02.2012. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Bez engleskog jezika?

Komisija Nacionalnog prosvetnog saveta razmatrala je načine učenja, odnosno raspodele opšteobrazovnih predmeta u srednjim stručnim školama, kao jedno od prvih reformi školstva u Srbiji. Jedna od varijanti koja je prosvetnim radnicima, pogotovo profesorima engleskog jezika zasmetala, jeste da se engleski jezik u trogodišnjim školama izučava samo u prvoj godini. Prema pisanju nekih medija ovakav odnos predlagača prema učenju stranog jezika već je izazvao brojne oštre kritike Foruma srednjih stručnih škola, Društva za strane jezike Srbije, pojedinih eksperata kao i roditelja, dok u Nacionalnom prosvetnom savetu kažu da se bez razloga digla panika, jer je to bilo samo jedno, od nekoliko varijanti rešenja.

Dalibor Ličina ide u treći razred Politehničke škole. Kao monter suve gradnje, engleski jezik uči sve tri godine. Dalibor kaže da je još u osnovnoj školi zavoleo engleski i da mu je drago što ga je učio i tokom srednje škole.

Profesori engleskoj jezika takođe se ne slažu da ovakvom idejom. Prema njihovim rečima to je verovatno jedna od načina da se smanji opterećenje učenika, ali ne misle da je to dobar način.

U Nacionalnom prosvetnom savetu kažu da se bez potrebe podigla panika, jer se radi samo o jednom od mišljenja u njihovom savetu, kao i da je to daleko od konačne odluke. Njihov cilj je da se učenicima stručnih odeljenja dodaju opšte obrazovni sadržaji, koji su osnova ključnih definicja Evropske Unije, a koja podrazumeva reorganizaciju prosvete. Dakle traži se idelano rešenje koje bi svima odgovaralo.

Reforma školstva podrazumeva koncept širokih mogućnosti, a ne gradivo strikno vezano za struku koju učenik izučava. Iz tog razloga u nastavne planove treba dodati opšte obrazovne predmete, koji će i nakon školovanja deci omogućiti dalju prekvalifikaciju i usavršavanje, kažu u Nacionalnom prosvetnom savetu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 4197
Povezane teme

politehnička srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.