• Pregleda: 3133

Besplatno merenje šećera i pritiska u petak

Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj, biće obeležen u Subotici tako što će se u centru grada održati besplatno merenje šećera u krvi, krvnog pritiska, kao i kapaciteta pluća. Zainteresovani će moći i da nauče tehnike za pružanje prve pomoći, te će moći da dobiju i savete u vezi sa održavanjem dentalnog zdravlja i higijene.
Besplatno merenje šećera i pritiska u petak

Vodeći medicinski tehničar subotičke službe Hitne pomoći Žolt Sendi je povodom obeležavanja 12. maja rekao da će građani moći da pogledaju deo njihovih aktivnosti kao i da učestvuju u njima. Moći će da isprobaju reanimaciju, razne postupke prevencije, da mere pritisak, te da saznaju korisne informacije o držanju lekova.

Ovaj datum je izabran za međunarodni dan medicinskih sestara u znak sećanja na rođendan britanske medicinske sestre Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u 1820. godine, i već je za života postala legendarna zbog svoje izuzetne snage volje. Nakon školovanja se prijavila za odlazak u Tursku, gde je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena koje su kao medicinske radnice otišle na front. Tokom krimskog rata 1853-56 je zahvaljujući održavanju čistoće u bolnicama uvelike smanjila smrtnost Britanaca.

Izvor: RTV Pannon

povezane teme

1
Čistoća i Co. Odgovori
1856 su vodili rauna o čistoći u bolnicama čemu se zahvaljuje manja smrtnost... Slika i prilika naše bolnice!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.