Komentara: 5
Pregleda: 2627

Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u subotu

03.12.2020. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv side, Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitiom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i Udruženje građana „Stav +“ iz Subotice organizuju besplatno, dobrovoljno i poverljivo testiranje na HIV u subotu, 5. decembra, u Ulici Bose Milićević BB (ispod Stadiona malih sportova), u periodu od 11 do 15 časova.
Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u subotu

Budući da se jedino testiranjem može otkriti eventualno prisustvo HIV-a u organizmu, iz Udruženja građana "Stav +" kažu da je izuzetno važno da se ova infekcija otkrije na vreme, te da se odmah počne sa lečenjem i upotrebom terapije kako bi se očuvalo zdravlje, a ukoliko je već narušeno, da bi se stabilizovalo.

- Sa HIV-om se danas živi i ukoliko se infekcija otkrije na vreme i odmah počne sa lečenjem, osobe koje je imaju mogu normalno da prožive ljudski vek. Zato su testiranja i savetovanja veoma bitna i korisna, a ona su besplatna, dobrovoljna i poverljiva, odnosno nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica. Potrebna je samo dobra volja i malo slobodnog vremena zarad očuvanja zdravlja i života kako sopstvenog, tako i tuđeg - kažu iz Udruženja.

HIV ne može da se prenese socijalnim kontaktom, radom i druženjem sa HIV pozitivnim osobama, već isključivo rizičnim ponašanjem. Kako objašnjavaju iz Udruženja, kod osoba koje imaju HIV, ako se leče i redovno uzimaju terapiju, virus postaje nedetektabilan i one postaju zdravije, te ne mogu da prenesu infekciju drugima. Upravo zbog toga, apeluju na nadležne državne organe da obezbede kontinuiranu i redovnu dijagnostiku za praćenje toka lečenja HIV pozitivnih pacijenata, kao i da se osavremeni antiretrovirusna terapija kojom se leče.

- Registracija četiri nova antiretrovirusna leka (Juluca, Symtuza, Dovato i Biktarvy) je završena i oni bi trebalo da se nađu na listi lekova koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje. Korist od bezbednijih i efikasnijih lekova najnovije generacije imaće pre svega pacijenti, zbog boljih zdravstvenih ishoda, što dugoročno znači i uštedu za celo društvo, ali i približavanje svetskim standardima u lečenju HIV infekcije - objašnjavaju iz Udruženja, dodajući da su osobe koje koriste terapiju sa manje neželjenih dejstava posvećenije lečenju. - Apelujemo na nadležne državne organe i da terapija koja može sprečiti HIV infekciju pre izlaganja riziku (PrEP) ili neposredno nakon rizika (PEP) bude besplatna za građane. To je između ostalog predviđeno i Strategijom za borbu protiv AIDS-a. Primena lekova koji će zaštiti osobe u pojačanom riziku od inficiranja, kao korišćenje antiretrovirusne terapije u periodu od 28 dana nakon izlaganja, daleko je jeftinije i efikasnije rešenje od doživotnog lečenja, ukoliko se osoba inficira HIV-om.

Podrška osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, stvaranje uslova za život bez stigme i diskriminacije, prevencija HIV-a, odnosno testiranje i savetovanje kod populacija koje su u povećanom riziku za dobijanje infekcije, kao i kontinuirana i kvalitetna edukacija, glavni preduslovi za uspešnu kontrolu HIV-a i AIDS-a, naglašavaju iz Udruženja, poručujući da oni mogu dovesti i do zaustavljanja infekcije u skorijoj budućnosti.

Za više informacija o subotinjem besplatnom, dobrovoljnom i poverljivom savetovanju i testiranju na HIV možete pozvati na broj telefona 064/14-88-223.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 2627
Povezane teme

aids

testiranje na HIV

hiv testiranje

udruženje stav plus

svetski dan borbe protiv side

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.