• Pregleda: 3650

Besplatni preventivni pregledi u nedelju u Opštoj bolnici

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarsvo zdravlja, nastavlja se u nedelju, 28. oktobra, u Opštoj bolnici Subotica. U periodu od 8 do 16 časova, sugrađani će biti u prilici da urade ultrazvučni pregled abdomena, mamografski pregled i analizu lipidnog statusa.
Besplatni preventivni pregledi u nedelju u Opštoj bolnici

U cilju rane dijagnostike hroničnih bolesti, koje blagovremenim otkrivanjem i lečenjem mogu da se stave pod kontrolu, ove nedelje sugrađani će biti u prilici da urade ultrazvučni pregled abdomena, za koji treba da se jave u prostorije Službe za radiološku dijagnostiku. Iz Opšte bolnice napominju da je za sugrađane koji žele da urade ovaj pregled potrebno da se adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.

Sugrađanke koje žele da obave preventivni mamografski pregled, treba da se jave u prijemnu ambulantu Odeljenja ginekologije, gde će se indikacija odrediti prema stručno definisanim kriterijumima.

Oni koju budu želeli da urade analizu lipidnog statusa (holesterol i trigliceridi), treba da se jave u prostorije laboratorije Službe za polikliničko konsultativne preglede. Iz Opšte bolnice napominju da svi zainteresovani sugrađani, koji žele da provere lipidni status, treba da se pridržavaju nekoliko pravila.

  • 48 sati pre uzimanja uzorka krvi: izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost, ne konzumirati alkohol.
  • 24 sata pre uzimanja uzorka krvi: uzimati uobičajene obroke hrane, ali ne premasne.
  • 12 sati pre uzimanja uzorka krvi: posle 19 časova, dan pre dolaska u laboratoriju ne uzimati hranu, ne piti alkohol, ne piti kafu, ne pušiti.

Iz Opšte bolnice Subotica podsećaju da se na preglede mogu javiti i sugrađani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali da je potrebno da ponesu sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Овца за шишање Odgovori
Чекајте, шишање оваца је у пролеће, пред зиму нам то не треба!
ЦТ Odgovori
Предизборни ЦТ ради непрекидно у беспрекорном стању. На снимку се види да је у џеповима радника хронично присутна туђа рука, која им отима новац. Конзизили,ј који сачињава директор и ближи сарадници констатује, да је то добро за оштећене и саветује да нема разлога да се та рука хируршки одстрани. Што више новца се отме од радника, то је већи раст потрошње горива за директоров службени аутомобил на приватна путовања. Можемо се похвалити да је то највећи раст не само у региону, него у ЕУ.
Stevo
On će da padne kao niko do sad. Oće, a ne zna.
marija Odgovori
Ja cekam poziv unalaboratoriski pregled vec dobrih par meseci pa valjda ce stici jednog dana ili verovatno nece.
Ona Odgovori
Koji su to pregledi besplatni? Ja sam bila eto čisto da potrošim malo goriva.Primili su 25 ljudi(žena) na mamografiju da bi nama ostalima rekli "ne primamo više", na ultrazvuk kad odeš urade abdomen, a ne ono za šta si poslat jer oni rade samo ultz abdomena. Svedok sam lažnih besplatnih pregleda!
Posmatrač Odgovori
Ko je narodu ugodio...taj se još nije rodio! Pregledano je 100 ljudi na ultrazvuku abdomena...osoblje na rengenu je bilo ljubazno, stručno i strpljivo! Mamografije isto odradjene! Svi koji su došli posle odredjenog broja biće pozvani i pregledani. I uostalom zašto odlazite ako ste tolilko nezadovoljni? Hvala osoblju!
Alen Odgovori
Besplatan pregled u Opstoj klanici Subotica.
Ma kakvi besplatni preventivni pregledi???? Tu tesko dodjes na red i da platis pregled na koji se mora, a ne preventivni...
Fox Odgovori
Kako moze pregled biti besplatan kad mi 10% plate ode u zdravstvo!?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.