Komentara: 4
Pregleda: 1446
Foto

Besplatni edukativni sadržaji za trudnice i porodilje

14.12.2023. u 08:57h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" tokom šest meseci biće organizovani besplatni edukativni sadržaji namenjeni trudnicama i porodiljama, sa ciljem da se one upute u nastanak, prevenciju i faktore rizika postporođajne depresije, što će doprineti ukupnom očuvanju mentalnog zdravlja.
Besplatni edukativni sadržaji za trudnice i porodilje

U narednih šest meseci, u prostorijama Udruženja "Anahitas" (Cara Lazara 23) biće realizovane edukativne i praktične radionice koje će trudnicama i porodiljama pomoći da sačuvaju svoje mentalno zdravlje. 

 - Biće organizovana četiri edukativna predavanja-radionice, za trudnice i porodilje (2 na srpskom i 2 na mađarskom), zatim besplatne individualne konsultacije sa psihologom, patronažnom sestrom i stručnjakom mentalne higijene. Jednom nedeljno biće organizovane bebe-mama vežbe, a u maju mesecu 2024. planiramo panel za trudnice, na kom će biti predavanja sa akcentom na mentalno zdravlje. U okviru panela, biće prikazana i izložba na kojoj ćemo vizuelno predstaviti put nastajanja postporođajne depresije i kako je prevenirati - ističe Robert Kunji, menadžer Udurženja "Anahitas".

Besplatni edukativni sadržaji za trudnice i porodilje

Cilj edukativno-informativnih sadržaja, kao i čitavog projekta "Žene pod lupom" jeste da se osvesti problem sa kojim se iz godine u godinu susreće sve veći broj majki - postporođajna depresija. 

- Potrebno je učiniti dostupnom kontinuiranu psihološku podršku, u vezi sa prevencijom, prepoznavanjem i lečenjem postporođajne depresije. Ovim aktivnostima ćemo pružiti informacije i znanja u vezi sa faktorima rizika postporođane depresije, kao i o prepoznavanju simptoma i lečenja istih. Na edukativnim i praktičnim radionicama će biti prezentovani alati na osnovu kojih učesnici mogu da prepoznaju svoje mentalne sposobnosti i kako da prevaziđu psihološke barijere i probleme - dodaje Kunji.

Besplatni edukativni sadržaji za trudnice i porodiljeProgram se realizuje u sadradnji sa Udruženjem "Edukativna kuća" koje se bavi promocijom neformalnog obrazovanja. 

 - O ovoj temi se ne govori dovoljno. Ono što bih podvukla jeste da pitanje postporođajne depresije nije samo medicinsko pitanje, već  i društveni problem, jer direktno utiče na mentalni razvoj pojedinaca. Važno je da ovu temu stavimo u fokus i da sistematski pristupimo rešavanju ovog problema - objašnjava Dejana Baltes iz Udruženja "Edukatvina kuća". 

Besplatni edukativni sadržaji za trudnice i porodilje

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama" Predstavljanje projekta "Žene pod lupom - mentalna podrška trudnicama i porodiljama"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 1446
Povezane teme

dejana baltes

anahitas

edukativna kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.