Komentara: 17
Pregleda: 3107

Besplatne užine za više od 1.200 đaka iz socijalno ugroženih porodica

05.11.2018. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Đaci od prvog do osmog razreda iz socijalno ugroženih porodica i ove godine imaju pravo na besplatnu užinu. Kako bi svako dete, bez obzira na materijalni status roditelja, imalo obrok u školi, iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 14 miliona dinara.
Besplatne užine za više od 1.200 đaka iz socijalno ugroženih porodica

Kao jedna od mera podrške socijalno ugroženim porodicama, Grad Subotica je 2012. godine doneo Odluku o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, kojom se deci osnovnoškolskog uzrasta, iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni ili korisnici podrške i pomoći Centra za socijalni rad, obezbeđuje besplatan obrok u školi. Prema podacima Sekretarijata za društvene delatnosti, ove godine to pravo ostvarilo je više od 1.200 učenika iz 20 osnovnih i dve specijalne škole.

- Broj đaka koji ostvaruju pravo na besplatnu užinu Grad dobija od škola, koje spisak sačinjavaju u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Lokalna samouprava kontroliše kvalitet te užine, a odlukom Skupštine grada škole su u obavezi da do 25. u mesecu dostave spisak učenika za besplatnu užinu i jelovnik. Svakog meseca imamo u vidu šta će deca narednog meseca užinati - kaže Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, dodajući da je za ove potrebe izdvojeno oko 14 miliona dinara iz gradskog budžeta, a da su najveća izdvajanja za besplatne užine su u osnovnim školama "Sečenji Ištvan", "Majšanski put" i "Đuro Salaj".

Pravo na besplatnu užinu mogu da ostvare đaci od prvog do osmog razreda bez roditeljskog staranja, đaci čiji su roditelji nezaposleni ili su korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, kao i oni iz socijalno najugroženijih porodica, što utvrđuje škola na osnovu ukupnih prihoda porodice, koji ne mogu biti viši od utvrđene osnovice.

- Prema informacijama koje dobijamo od škola, jelovnik se najčešće sastoji od voća, žitarica i mlečnih proizvoda. Cene užine nisu iste u svim školama, kao ni njihov sastav, s obzirom na to da škole kao pravna lica za svaku godinu raspisuju javne nabavke i utvrđuju kriterijume. Pravilnik koji reguliše kvalitet užine u osnovnim školama je rigorozan i zahteva prilagođavanje ishrane zdravstvenom stanju dece, uzrastu, sanitarnim uslovima, broju dece, načinu deljenja užina i slično - ističe Stevanović.

Besplatne užine za više od 1.200 đaka iz socijalno ugroženih porodica

U Subotici ne postoje škole u kojima se učenicima serviraju doručak, užina i ručak, a same obrazovne ustanove raspisuju tendere za užine koje plaćaju roditelji, čiji kvalitet kontrolišu škole, Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija. Prema Pravilniku o ishrani učenika u školi, koji je nedavno stupio na snagu i kojim se reguliše kvalitet užine, predviđeno je da su za organizaciju ishrane učenika zaduženi direktor škole i Savet roditelja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 3107
Povezane teme

užine

besplatna užina

pomoć za socijalno ugrožene

jasmina stevanović

subotički đaci

sekretarijat za društvene delatnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.