Komentara: 6
Pregleda: 4278

Besplatna podrška preduzetnicima

18.06.2014. u 16:01h
Izvor: subotica.rs
Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom (RRA) „Panonreg” Subotica realizuje dva programa podrške razvoju preduzetništva - Program podrške ženskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratne finansijske pomoći i Program podrške razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga, u 2014. godini, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.
Besplatna podrška preduzetnicima

Menadžer u RRA „Panonreg”, Ljubica Mesaroš, istakla je da je svrha Programa podrške ženskom preduzetništvu pružanje podrške mikro, malim i srednjim preduzećima u kojima učešće žena u vlasništvu iznosi preko 25 odsto a koje istovremeno upravljaju poslovanjem, kao i preduzetničkim radnjama čiji je osnivač žena, u poboljšanju poslovnih performansi i pozicije na domaćem i stranom tržištu.

- Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa podrške ženskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratne finansijske pomoći iznose 7.000.000 dinara. Za realizaciju pojedinačnih aktivnosti sredstva se dodeljuju u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara. Program refundira do 75 odsto opravdanih troškova projekta, javni poziv je raspisan 6. juna i trajaće do 11. jula, a krajnji rok za završetak aktivnosti odobrenih projekata je 25. novembar 2014. godine - rekla je Ljubica Mesaroš.

Ona je navela da su za realizaciju Programa podrške razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga na raspolaganju sredstva u ukupnom iznosu od 21.500.000 dinara, da se sredstva dodeljuju u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara u zavisnosti od planiranih aktivnosti i da javni poziv, raspisan 10. juna, traje do 18. jula 2014. godine.

- Ono što je specifično za oba konkursa je da podršku pružamo u Subotici i da se sve prijave mogu predati u našoj kancelariji. Do sada to nije bio slučaj, pa su naši poduzetnici bili prinuđeni da idu u najbližu akreditovanu regionalnu agenciju u Novom Sadu ili Zrenjaninu. Naša aktivnost se proteže i na opštine Bačka Topola i Apatin, i ima zainteresovanih. Najveća nedoumica je može li se kupiti mašina koja može da dovede do podizanja konkurentnosti. Međutim, kupovina opreme nije predmet ovoga konkursa – rekla je Ljubica Mesaroš.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast male privrede Ljuben Hristov je naglasio da preduzetnici u Subotici od RRA „Panonreg” i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Subotice, mogu da imaju samo koristi.

- Možda će se nekom učiniti da se ingerencije ‘Panonrega’ i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj prepliću, ali od njihovih aktivnosti i poboljšanja privrednog ambijenta stvaranjem uslova za zapošljavanje što većeg broja ljudi možemo svi da imamo koristi – naglasio je Ljuben Hristov.

On je dodao da je pri kraju realizacija projekta podrške preduzetništvu „Pokreni se za posao“, da je sedmoro Subotičana ušlo u uži krug kandidata za finansiranje projekata i da se na osnovu toga nada da će subotičkim preduzetnicima biti odobrena tri do četiri kredita.

Direktor RRA „Panonreg” Branislav Malagurski kaže da je preduzetnicima zainteresovanim za programe podrške razvoju preduzetništva besplatno na raspolaganju sva neophodna pomoć RRA „Panonreg” za pripremu aplikacija, kao i usluge konsaltinga.

Opširnije informacije o konkursima zainteresovani preduzetnici mogu da dobiju u RRA „Panonreg”, Trg cara Jovana Nenada 15, putem telefon (024) 554–107 ili na internet stranici panonreg.rs.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4278
Povezane teme

preduzetništvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.