Komentara: 0
Pregleda: 4332

Besplatna kontrola očnog pritiska u Kući zdravlja

08.03.2016. u 17:01h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, Oftalmološki tim „Kuće zdravlja“ tokom ove nedelje omogućio je sugrađanima besplatnu kontrolu očnog pritiska i pregled glave vidnog živca. Akciji se odazvao veliki broj, uglavnom starijih sugrađana, ali i onih koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti.
Besplatna kontrola očnog pritiska u Kući zdravlja

Glaukom ili hronična optička neuropatija je bolest, koju karakteriše propadanje očnog živca kao posledica povišenog očnog pritiska. Ovu bolest često nazivaju i  „tihi  ubica vida“ , jer često ne daje nikakve simptome,  pa ukoliko se ne otkrije na vreme može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

- Glaukom predstavlja prvi uzrok slepila, a smatra se podmuklom bolešću. Glaukom prvo zahvata periferne delove vidnog polja i to je razlog što dugo ostaje neprimećen od strane pacijenata. Dugi niz godina se razvija neprimetno,a u završnoj fazi razvijaju se diskretni simptomi pa pacijenti dolaze u fazi kada je trajno oštećenje nervnih vlakana oko 80-90 odsto. Danas, medicina još ne poznaje medtodu kojom bi se jednom oštećena vlakna vidnog živca oporavila-kaže oftalmolog „Kuće zdravlja“, dr Branka Ivošević.

Prema rečima dr Ivošević, „Kuća zdravlja“ je od svog osnivanja prepoznala učestalost ove bolesti u populaciji, te je angažovala dva izuzetna stručnjaka glaumatologa. Takođe, ona dodaje da je cilj skrininga da kroz merenje očnog pritiska kod pacijenata ukaže na povećan rizik, te da je za konačno postavljanje dijagnoze neophodno obaviti dodatne preglede poput merenja debljine rožnjače, dubine prednjeg očnog ugla i vidnog živca.

- Na osnovu tih parametara, naši glaumatolozi, dr Ivan Marjanović i dr Nikola Babić mogu da postave rano dijagnozu, što i jeste cilj ovakvih akcija da se u populaciji na vreme otkriju pacijenti. Glaukom je hronična bolest, koja se mora lečiti tokom celog života-kaže dr  Ivošević.

Populacija starija od 50 godina primarno je pogođena ovim oboljenjem, ali ima i slučajeva kada se glaukom javlja kod dece. Glaukom je često oboljenje kod osoba čiji su srodnici takođe oboleli od ove bolesti. Glaukom se dovodi u vezu i sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, kao i lošom cirkulacijom. U terapiji glaukoma koriste se kapi, laserske,  ali i klasične intervencije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4332
Povezane teme

kuća zdravlja

branka ivošević

glaukom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.