Komentara: 12
Pregleda: 13933

Besplatan zubar za nezaposlene

28.02.2012. u 14:38h
Izvor: RTV Yueco
Besplatan zubar za nezaposlene

Od 1. januara ove godine nezaposleni imaju pravo na besplatne preglede i lečenje zuba u državnim zubarskim ordinacijama. Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju pored nezaposlenih lica, ovo pravo mogu da ostvare i školarci, lica starija od 65 godina, trudnice do godinu dana posle porođaja, kao i korisnici porodične invalidnine.

Izmenama i dopunama zakona pravo na besplatne zubarske usluge je prošireno i na decu stariju od 18 godinu dok su na redovnom srednjoškolskom ili fakultetskom obrazovanju, a najkasnije do 26. godine života. Ostale kategorije stanovništva koje mogu iskoristiti ovo pravo su: lica starija od 65 godina, a kojima je to osnov za penziju, žene u toku trudnoće i do godinu dana posle porođaja, lica koja ostvaruju pravo na socijalnu pomoć, dijabetičari, kao i oboleli od malignih obolenja. Naši sugrađani ovu odluku ocenjuju pozitivno.

Da bi ostvarili pravo na besplatne usluge zubara, nezaposleni treba da na info-pultu Nacionalne službe za zapošljavanje uzmu dokaz o nezaposlenosti i navedu razlog zbog čega traže njegovo izdavanje. Potvrda se izdaje odmah. Ona se uz zdravstvenu knjižicu odnosi u Republički fond za zdravstveno osiguranje koji izdaje potvrdu o stoprocentnoj nadoknadi stomatoloških pregleda i lečenja zuba iz budžeta RFZO.

Republički fond za zdravstveno osiguranje, filijala u Subotici je od početka godine izdao oko 400 potvrda za ostvarivanje prava na besplatan pregled i lečenje zuba, a očekuje se da se ovaj broj poveća budući da mnogi nisu upoznati sa ovom novinom i jedini izvor informacija na ovu temu im je bio odlazak kod zubara u svom domu zdravlja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 13933
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

RFZO

besplatna popravka zuba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.