• Pregleda: 12952

Besplatan zubar za nezaposlene

Besplatan zubar za nezaposlene

Od 1. januara ove godine nezaposleni imaju pravo na besplatne preglede i lečenje zuba u državnim zubarskim ordinacijama. Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju pored nezaposlenih lica, ovo pravo mogu da ostvare i školarci, lica starija od 65 godina, trudnice do godinu dana posle porođaja, kao i korisnici porodične invalidnine.

Izmenama i dopunama zakona pravo na besplatne zubarske usluge je prošireno i na decu stariju od 18 godinu dok su na redovnom srednjoškolskom ili fakultetskom obrazovanju, a najkasnije do 26. godine života. Ostale kategorije stanovništva koje mogu iskoristiti ovo pravo su: lica starija od 65 godina, a kojima je to osnov za penziju, žene u toku trudnoće i do godinu dana posle porođaja, lica koja ostvaruju pravo na socijalnu pomoć, dijabetičari, kao i oboleli od malignih obolenja. Naši sugrađani ovu odluku ocenjuju pozitivno.

Da bi ostvarili pravo na besplatne usluge zubara, nezaposleni treba da na info-pultu Nacionalne službe za zapošljavanje uzmu dokaz o nezaposlenosti i navedu razlog zbog čega traže njegovo izdavanje. Potvrda se izdaje odmah. Ona se uz zdravstvenu knjižicu odnosi u Republički fond za zdravstveno osiguranje koji izdaje potvrdu o stoprocentnoj nadoknadi stomatoloških pregleda i lečenja zuba iz budžeta RFZO.

Republički fond za zdravstveno osiguranje, filijala u Subotici je od početka godine izdao oko 400 potvrda za ostvarivanje prava na besplatan pregled i lečenje zuba, a očekuje se da se ovaj broj poveća budući da mnogi nisu upoznati sa ovom novinom i jedini izvor informacija na ovu temu im je bio odlazak kod zubara u svom domu zdravlja.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

12
Maja Odgovori
To znači, kad zaboli zub, prvo poseti šaltere, pa tek onda zubara?????
Ivona Odgovori
E hvala Bogu da je se nesto lepo desava u nasoj sugavoj zemlji... Mada kosa na glavi mi se digne kada moram da idem na siz i vidim one zaposlene na salteru koji izgledaju kao da kap krvi u njima nema ali dobro... Podrzavam u svakom slucaju !
@Maja Odgovori
Ne, nego ogeš odmah. Dok te ne boli zub i izvadiš potvrdu bez žurbe i frke.
zubobolja Odgovori
Odlican potez ali sa negativnim prefiksom! Ja sam nezaposlen i ima da iskoristim ovu povlasticu oma, mada se bojim zubara ko djavola!Neki bi sad komentarisali da se pocelo delit i sakom i kapom pred izbore sto je verovatno i tacno. Meni jedino nije jasno, zasto su ogranicili povlasticu na nezaposlene, pa zaposlenih je tako malo da nebi ni primetili taj dodatni trosak, a potez nebi imao negativan prefiks, jer oni siroti zaposleni placaju zdravstveno osiguranje! Jos samo da vidimo kvalitet usluge po ovom osnovu. Mozda ce ipak biti bolje da se ide kod privatnog zubara!
Milan Odgovori
Ja sam nezaposlen i već sam izvadio tu potvrdu i otišao kod zubara ali avaj - tamo je toliko gužva da čovek izgubi želju da opravlja zube ako ceo dan mora čekati.
ne(obavesten)zaposlen Odgovori
I ovo je još jedan dokaz šta ovi i kako u Nacionalnoj službi rade i koliko smo obavešteni o svojim pravima !!!! Sa dva meseca zakašnjenja prvi put saznajemo za ovo, čini mi se ipak našom zaslugom i komentarima na ovom sajtu povodom objavljivanja vesti o besplatnim stomatološkim uslugama za studente, koja je takođe kasnila , ali ni tada o ovome nije bilo ni reči!!! Sada oni koji nisu overili karton zbog vanredna situacije ili su odustali od javljanja jer oni nikad nikome nisu našli posao su ponovo izigrani!!! Ako je studentima dovoljan ideks, nezaposlenima je dovoljna radna knjižica u kojoj se sve vidi , dok mi se ovako čini da su oni izdavali te potvrde sebi i svojima, svi su već popravili zube besplatno, a mi nezaposleni za ovo kratko vreme do izbora i uz ovakve gužve opet nećemo ni to moći!!!
Nikola Odgovori
@Milan, Ti bi dzabe a da nista ne cekas, kada bi tebi bilo dobro, jeli?
Idi onda privatno pa plati ili cekaj, jer si nezaposlen, pa valjda mozes cekati.

Stvarno su ljudi, nezahvalni mozda taxi da posalju po tebe....
KACA Odgovori
ideja je odlicna...ali to je prazno obecanje...isto kao sto su trudnicama obecali 100% platu.LJUDI,NEMOJTE DA RADJATE DECU I NEMOJTE DIZATI NATALITET!!!U sestom mesecu trudnoce terace Vas da radite bez obzira na opis radnog mesta i bilo kakve komplikacije tokom trudnoce!U najboljem slucaju ako vam i odobre bolovanje umesto obecanih 100% plate necete biti cak ni tretirani kao bolesnici na 65%,verujte kad vam to drzava izracuna imacete 35% od plate!!!ZATO NEMOJTE RADJATI DECU!!!
obespravljen Odgovori
Prevara, ljudi!!! Ko ostvari ovo pravo taj verovatno živi od vazduha!!!!! Ako je zdravstvena overena preko člana porodice ne izdaju potvrdu!!!!! Još jedna prevara u nizu ,poput one o popustu za struju za februarski račun, o smanjenju marži i sl.....Čemu više da se nadamo od ove socijalno odgovorne vlasti!!!
Olga Odgovori
Da li to onda znači da ja nemam pravo na te besplatne usluge jer mi je zdravstvena knjižica overena preko muža koji je zaposlen, a ja sam nezaposlena?
Tammy Odgovori
ti Majo nemoj da cekas da zaboli!!! Tipican srpski mentalitet.
Sanela Markovic Odgovori
Majka penzioner 66 godine,otac penzioner 72 godine,pre tri dana su platili snimanje po 1.000 dinara,popravke preko 4000 dinara,toliko o besplatnom pregledu i popravci u drzavnoj ustanovi...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.