Komentara: 19
Pregleda: 7716

Besplatan priključak na gas od 2014?

29.07.2013. u 16:22h
Izvor: RTV
Javno komunalno preduzeće "Suboticagas" od sredine naredne godine biće u mogućnosti da ponudi potencijalnim potrošačima priključenje na gasovodnu distributivnu mrežu bez naknade, najavio je direktor tog preduzeća, Grgo Horvatski.
Besplatan priključak na gas od 2014?

Horvatski je izjavio Tanjugu da će takva mogućnost biti stvorena okončanjem deobnog bilansa sa Javnim komunalnim preduzećem "Subotička toplana", iz kojeg je pre više od deset godina i nastalo ovo preduzeće za distribuciju gasa.

"Nakon izdvajanja iz sastava 'Subotičke toplane', preuzeli smo na sebe obavezu da ćemo im isplatiti 4,3 miliona evra. Ta obaveza nam ističe ove godine, a time će nam ostati oko 500.000 evra godišnje koje ćemo isključivo angažovati za dalji razvoj, odnosno priključenje potencijalnih potrošača bez nadoknade", rekao je on.

Horvatski kaže da će ova mogućnost stupiti na snagu 01. aprila 2014, te da preduzeće ima kapacitet za priključenje još do 7.500 potrošača.

Trenutno, najveća popunjenost sistema je na Paliću, gde iznosi preko 50 odsto, najmanja je u naselju Zorka - oko pet odsto, dok je prosek popunjenost u gradu između 20 i 30 odsto.

U međuvremenu, "Suboticagas" nastavlja akciju priključenja na gasni distributivni sistem škola i obdaništa, koji su do sada za zagrevanje koristili lož ulje, čime mogu, po rečima Horvatskog, da se ostvare uštede u plaćanju računa za energente i do 50 odsto.

"Analize su napravljene i dostavljene potencijalnim potrošačima, kao i lokalnoj samoupravi. Ove investicije su opravdane, s obzirom da se isplate za godinu do godinu i po dana", rekao je.

Horvatski je napomenuo da je ove nedelje završen i ulični gasovod, u dužini od 300 metara, za potrebe novoizgrađenog podnog skladišta i sušare žitarica na Bikovačkom putu.

Takođe, priključen je i jedan broj novih potrošača iz kategorije domaćinstava, i to sklopu akcije u kojoj je nuđeno priključenje na gasnu mrežu po ceni od 600 evra na tri godišnje rate. Ovaj lokalni distributer snabdeva gasom preko 8.500 potrošača, godišnje isporučuje oko 25 miliona kubnih metara ovog energenta, od čega polovinu potroše kupci iz kategorije privrede.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 7716

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

gasovod

suboticagas

grejanje na gas

gradska toplana

priključenje na gasovodnu mrežu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.