Komentara: 10
Pregleda: 10576

Berbanski dani na Paliću

20.09.2014. u 17:47h
Izvor: Subotica.com
Ceremonijom viteza vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ i raportom Zoltana Husaka, pudara godine, na Paliću su počeli „Berbanski dani“. Domaćin manifestacije je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, a organizator preduzeće „Park Palić“. Dvodnevna manifestacija tradicionalno okuplja vinogradare, proizvođače vina, sira, medare, cvećare, zanatlije, ljubitelje sitnih životinja i goste iz cele Srbije.
Berbanski dani na Paliću

- Godina je bila teška za vinogradare zbog ekstremnih vremenskih prilika i nije pogodovala proizvođačima vina, ali je tendencija na teritoriji Subotičko – horgoške peščare da se više naših proizvođača opredeljuje za podizanje vinograda. Iz godine u godinu se povećava zemljište pod vinogradarskim zasadima i od posebnog značaja je što se sve ozbiljnije i kvalitetnije pristupa obradi vinograda i proizvodnji vina. Imamo ozbiljno povećanje broja turista koji obilaze vinske podrume i veliki pomak u širenju vinske kulture – rekao je Jene Maglai.

Najbolji vinogradar vinarije „Zvonko Bogdan“, koja je zasadila najviše grožđa i uspešno se izborila sa vremenskim neprilikama pogubnim za vinograde, rekao je da vinogradari u Subotičko-horgoškoj peščari imaju za sobom tešku godinu.

- Rezultati su neujednačeni kada je u pitanju kvalitet i kvantitet grožđa. Velikim radom i trudom uspeli smo da sačuvamo vinograde i u odnosu na uslove postigli smo izuzetne rezultate. Zasadili smo 50 hektara, a očekujemo više od 300.000 kilograma grožđa – kaže Zoltan Husak.

U vinski red subotičkih viteza vina primljen je Dragan Stanković, prošlogodišnji pobednik „Vinskih susreta“ na Paliću, dok je za kraljicu berbe izabrana Subotičanka Dijana Liliom.

- Počastvovana sam titulom, nikada do sada nisam konkurisala na slične izbore, a kruna mi je pripala nakon ocenjivanja plesa i nošenja balskih haljina u OKUD – u „Mladost“. Nisam veliki ljubitelj vina, ali volim grožđe i lep je osećaj biti na tronu ovakve manifestacije – kaže Dijana Liliom.

Druženje pored Palićkog jezera upotpunjeno je berbanskom pijacom, izložbom Udruženja „Ukusi tradicije“, akcijom članova Rotari kluba „Plodovi humanosti“, koji će novac od prodaje pljeskavica proslediti u humanitarne svrhe, takmičenjem za najbolje proizvođače rakije, nastupom glumaca Dečjeg pozorišta i tamburaša „Kikindski bećari“.

U povezanom albumu možete pogledati fotografije sa ove manifestacije.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 10576
Povezana vest
Povezane teme
palić jene maglai berbanski dani
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.