• Pregleda: 10277

Berbanski dani na Paliću

Ceremonijom viteza vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ i raportom Zoltana Husaka, pudara godine, na Paliću su počeli „Berbanski dani“. Domaćin manifestacije je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, a organizator preduzeće „Park Palić“. Dvodnevna manifestacija tradicionalno okuplja vinogradare, proizvođače vina, sira, medare, cvećare, zanatlije, ljubitelje sitnih životinja i goste iz cele Srbije.
Berbanski dani na Paliću

- Godina je bila teška za vinogradare zbog ekstremnih vremenskih prilika i nije pogodovala proizvođačima vina, ali je tendencija na teritoriji Subotičko – horgoške peščare da se više naših proizvođača opredeljuje za podizanje vinograda. Iz godine u godinu se povećava zemljište pod vinogradarskim zasadima i od posebnog značaja je što se sve ozbiljnije i kvalitetnije pristupa obradi vinograda i proizvodnji vina. Imamo ozbiljno povećanje broja turista koji obilaze vinske podrume i veliki pomak u širenju vinske kulture – rekao je Jene Maglai.

Najbolji vinogradar vinarije „Zvonko Bogdan“, koja je zasadila najviše grožđa i uspešno se izborila sa vremenskim neprilikama pogubnim za vinograde, rekao je da vinogradari u Subotičko-horgoškoj peščari imaju za sobom tešku godinu.

- Rezultati su neujednačeni kada je u pitanju kvalitet i kvantitet grožđa. Velikim radom i trudom uspeli smo da sačuvamo vinograde i u odnosu na uslove postigli smo izuzetne rezultate. Zasadili smo 50 hektara, a očekujemo više od 300.000 kilograma grožđa – kaže Zoltan Husak.

U vinski red subotičkih viteza vina primljen je Dragan Stanković, prošlogodišnji pobednik „Vinskih susreta“ na Paliću, dok je za kraljicu berbe izabrana Subotičanka Dijana Liliom.

- Počastvovana sam titulom, nikada do sada nisam konkurisala na slične izbore, a kruna mi je pripala nakon ocenjivanja plesa i nošenja balskih haljina u OKUD – u „Mladost“. Nisam veliki ljubitelj vina, ali volim grožđe i lep je osećaj biti na tronu ovakve manifestacije – kaže Dijana Liliom.

Druženje pored Palićkog jezera upotpunjeno je berbanskom pijacom, izložbom Udruženja „Ukusi tradicije“, akcijom članova Rotari kluba „Plodovi humanosti“, koji će novac od prodaje pljeskavica proslediti u humanitarne svrhe, takmičenjem za najbolje proizvođače rakije, nastupom glumaca Dečjeg pozorišta i tamburaša „Kikindski bećari“.

U povezanom albumu možete pogledati fotografije sa ove manifestacije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Mali pudar Odgovori
I ja sam planirao da budem jedan od takmicara lokalnih vinskih tajkuna, ali nisam imao
privilegiju da dobijem sredstva od Fonda za razvoj Vojvodine.
Adam Odgovori
Svasta.VITEZI VINA .!!!! Sta je to ., pa u neko vrime prija trides godina, take su zvali ZDERE ,a vid ti danas dobili titulu , kandar su u Engleskoj pa postali kaki vitezovi .........
dragan Odgovori
E mali nece moci moras biti blizak sa vlasti da nekazem slizan...
V Odgovori
Toliko Jene Maglai o berbanskim danima. Dok se sa jedne strane Vi i svita u luksuznim odelima slikate, samo malo dalje od vas užas!
E ovo vam je građani subotice slika Palića a i Subotice!
20.09.2014 u 12.30 časova
Cekir Odgovori
Najgori gradonačelnik u novijoj istoriji Subotice nije odmakao od seoskih štandova i jabuka i grozdja.
esmeralda Odgovori
"V" izvinite, a šta Vi očekujete? Da dežurni djubretari skupljaju djubre iza svake stoke koja ga baca? E, pa ne možete da ih nadjete toliko! Verujte mi na reč.
sofronije Odgovori
@esmeralda - U pravu ste da ne moze za svakim da se skuplja djubre, ali se mora primetiti da Palic ove godine nije ni izbliza uredjivan kao prethodnih. Manje je cveca, trava nije pokosena, lisca ima na sve strane i kompletan ambijent ne lici na onaj Palic na koji smo navikli (samo jezero je katastrofalno godinama unazad, pa o njemu necu trositi reci). Mere stednje koje se forsiraju dovele su do pada higijene na Palicu, ali i u samom gradu, a broj radnika u preduzecima koja su zaduzena za komunalnu delatnost nije nista manji nego prethodne godine (negde je cak i podosta uvecan). Sramota je da jedno mesto koje pretenduje da bude turisticki dragulj severne Backe i Vojvodine doceka goste u ovakvom stanju... Veliki minus za gradsku vlast!!!
sofronije Odgovori
http://www.subotica.com/slike/album-64508-palic-berbanski-dani-2013-drugi-dan/

Slike od prosle godine, razlika je ocigledna! Koga ne mrzi neka pogleda i par godina unazad...
V Odgovori
@ esmeralda

Već više od 20 godina taj prostor je bez kante za smeće, neuređen, zapušten, katastrofalan. Postavite dve lepe viseće kante za smeća zbog estetike i eto imate besplatnog đubretara. To budžet sigurno neće osetiti.
Stari i mladi, tj zaljebljeni, odnosno kako ih Vi nazivate stoka ne bi bacali smeće koje ostaje iza njih unaokolo da imaju kante.
Mi smo kulturni građani ali u nedostatku nemarnosti i nestručnosti zaduženih za uređenje i postavku ovih potreba i detalja postajemo i mi delom nemarni.
tetka Odgovori
Na licima tzv. VITEZOVA se i vidi da vole degustirati......................
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.