Komentara: 1
Pregleda: 1590

Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

01.02.2019. u 17:16h
Izvor: TV Subotica
Povodom Nacionalnog dana bez duvana, održan je „Bazar zdravlja“ u Supermarketu 024 u organizaciji Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Subotica.
Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

Građani su u toku prepodneva mogli da izmere nivo ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu, krvni pritisak, vrednosti šećera i holesterola. Za određenu populaciju rađen je i skrining za dijabetes, depresiju i kardiovaskularne bolesti, a svi su mogli da dobiju savete stručnjaka kako bi što lakše ostavili pušenje i unapredili svoje zdravlje.

- Šaljemo poruku da cigarete mogu zaista svi da ostave, poruku da ne čekate sutra, prekosutra ili mesec dana, već da to uradite odmah danas, jer nemate šta kalkulisati. Nekoliko sugrađana, koji su korisnici duvanskih proizvoda, došli su da provere svoje zdravstveno stanje i dobiju savet. Ono što smo mogli da uočimo, jeste da su u pitanju sugrađani koji su dugi niz godina pušači, koji su prepoznali da postoji rizik po njihovo zdravlje i smanjili su broj cigareta - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja zavoda za javno zdravlje Subotica.

Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

Stručnjaci ističu važnost ostavljanja pušenja, a posebno naglašavaju da alternativa cigaretama ne postoji, jer nijedan duvanski proizvod nije bezbedan po zdravlje. U poslednjem periodu zabeležen je porast respiratornih infekcija, pogotovo kod pušača koji su ovim infekcijama najpodložniji.

- Organizam može da se oporavi posle prestanka pušenja, međutim oporavak traje dugo. Tek nakon pet godina smanjujete kardiovaskularni rizik, a tek nakon 10 godina smanjujete rizik od razvoja mogućeg karcinoma pluća. Za mesec dana nakon prestanka pušenja, plića počnu da se regenerišu, od kada se i smanjuje rizik za respiratorne infekcije - objasnila je dr Verica Drobnjak, načelnica Centra za unapređenje i prevenciju bolesti Doma zdravlja Subotica.

Jožef Sorčik je dugogodišnji pušač, sa stažom od preko 30 godina. Na Bazar zdravlja je došao kako bi dobio savet za ostavljanje pušenja. Duvan je pokušao da ostavi u par navrata, a smatra da ovakve akcije svakako doprinose tome.

- Mnogo znače ovakve akcije, jer ih retko ima i ne može čovek da se obrati za pomoć svugde. Godinama već razmišljam da ostavim cigarete, a i dosta su skupe - kazao je Sorčik.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazuju da većina pušača zna koji su rizici pušenja po zdravlje, a to što i pored toga nastavljaju sa konzumiranjem duvanskih proizvoda, govori o zavisnosti koju oni izazivaju.

- Ono što mi znamo kao zdravstveni radnici, jeste da je danas zavisnost od cigareta značajno jača nego u prethodnim decenijama, jer se duvanska industrija trudi da ubaci neke sastojke koji ubrzavaju proces zavisnosti, a jedna od tih supstanci je amonijak. Kada se ubaci amonijak u duvanski proizvod, time zavisnost postaje jača, većeg intenziteta i ljudi je mnogo teže da ostave cigarete - istakla je dr Kosić Bibić.

Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

Pored kontrole faktora rizika, građani su imali priliku i da se posavetuju sa farmaceutom, koji ističe da je od izuzetne važnosti da prilikom kupovine lekova svom farmaceutu naglasite da ste pušač.

- Ono što je važno da naši sugrađani znaju, jeste da kada uzimaju lekove za hroničnu opstruktivnu bolest pluća, za razne respiratorne tegobe ili oralne kontraceptive, korišćenje cigareta može da ometa terapiju, tako da je vrlo važno da odgovore na pitanje farmaceuta da li su pušači ili da li neko u njihovom okruženju puši - poručila je Jelena Pavlović, portparolka Apoteke Subotica.

Psiholozi kažu da su tri nedelje potrebne za promenu navike, pa su te tri nedelje ključne i kod ostavljanja pušenja, jer je tada apstinencijalna kriza najjača. U prvih par meseci odvikavanja potrebno je najviše truda, kao i promena rutina i navika pušača.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1590
Povezane teme

apoteka subotica

zavod za javno zdravlje

bazar zdravlja

dom zdravlja subotica

kontrola zdravlja

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

nacionalni dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.