Komentara: 2
Pregleda: 3190
Video
Foto

Baloni podrške za decu obolelu od raka

15.02.2018. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Puštanjem zelenih balona podrške sa porukom „Seti se! Svaki dan“ sa centralnog gradskog trga u Subotici je danas obeležen Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti.
Baloni podrške za decu obolelu od raka

Subotica je bila jedan od četrdeset gradova u zemlji u kojima su volonteri Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka organizovali akciju „I ja se borim“, kako bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju deca obolela od malignih bolesti i  njihovi roditelji. Iako ne postoji zvaničan Registar dece obolele od maligniteta, prema statistici, u našoj zemlji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti.

Stručnjaci ističu da je rak u dečjem uzrastu izlečivu 70 odsto slučajeva, ali samo ukoliko se ustanovi na vreme i adekvatno medicinski tretira.

Baloni podrške za decu obolelu od raka

Volonterka NURDOR-a i majka deteta obolelog od maligne bolesti, Aleksandra Trbojević istakla je da se ovo udruženje bori za sistemske promene kako bi se pomoglo porodicama koje se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom.

- Među velikim problemima su bolovanja koja često nisu prilagođena dužini lečenja trajanja deteta. Konkretno leukemija se leči dve godine, a vi imate godinu dana bolovanja i na pola lečenja vi treba da počnete normalno da živite a niste ni završili tu priču. To je nešto što je bolna tačka svakog roditelja, jer ne možete biti dovoljno posvećeni ni detetu, ni borbi za njega. Borimo se i za 100 odsto plate, jer malignitet „guta“ ogromne svote novca. Moje dete je imalo takvu dijagnozu da su svi njehovi lekovi, citostatici, bili dostupni i na listi, ali postoje druge vrste maligniteta za koje su potrebna ogromna sredstva jer se lekovi ne nalaze na listi ili su potrebne transplantacije - rekla je Aleksandra Trbojević, dodajući da je Srbiji neophodan i Kancer registar - Potrebno je da se na nivou države unese svako dete koje je obolelo od maligniteta, da bi se pratio tok izlečenja, da bi se znali tačni podaci koja vrsta maligniteta nažalost odnosi živote, jer je činjenica da se ne dobija svaka bitka.

Baloni podrške za decu obolelu od raka

Na štandu NURDOR-a građani su imali priliku da se upoznaju sa radom udruženja i daju doprinos u akciji prikupljanja sredstava za završetak izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3190

Povezana vest

Povezane teme

svetski dan dece obolele od raka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.