Komentara: 0
Pregleda: 4319

Bajmočki izvori

09.07.2012. u 16:23h
Izvor: RTV City
Zbog problema ispravnosti pijaće vode vodovodne mreže u Mesnoj zajednici Bajmok lokalno stavnovništvo pronašlo je alternativno rešenje u snabdevanju vodom. Naime, kako kažu u Mesnoj zajednici vodovodne cevi u Bajmoku postavljenje su pre više od 60 god.Materijal koji se po tadašnjim standardima koristio za postavljanje vodovodne mreže salonit, kako je rečeno, ima rok trajanja od 20 godina, nakon kojih daljom eksploatacijom materijal postaje kancerogen.
Bajmočki izvori

Dok se ne postave nove cevi u sistemu vodovodne mreže, građanima Bajmoka ostaje alternativno rešenje u snabdevanju pijaćom vodom-bajmočki izvori.Na teritoriji MZ Bajmok postoji nekoliko izvora pijaće vode koji su u upotrebi ,a analizom utvrđeno je da se najzdraviji izvor pijaće vode nalazi na popularno nazvanom Šivakovom izvoru .

Pored porodične kuće Đerđ Sivak osposobio je pomenuti izvor uz pomoć komšija i prijatelja. Izvor koji je bio u funkciji preko 80 godina, a presušio je usled velikih suša pre više od decenije. Osposobljen je 2000 godine, bušenjem do „druge vode“ na dubini od 32 metra, ozidan i stavljen u upotrebu.

Na Bajmočke izvore idu i mladi i stari. Vodu koriste za piće, kuvanje pa čak postoje tvrdnje da voda sa izvora ima i lekovita svojstva. Po rečima meštana, za Bajmočke izvore čulo se daleko, pa po vodu dolaze i stanovnici okolnih mesta, Subotice, Mađarske a kako kažu za Bajmočke izvore čulo se čak i do Nemačke.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4319
Povezane teme

Bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.