• Pregleda: 11855

Bajmočani uginule životinje bacaju uz put

„Čistoća i zelenilo” zaduženi su za uklanjanje umatičenih uginulih grla, ali na bivšem stočnom groblju u naselju Bajmok meštani sami napravili neku vrstu divlje deponije.
Bajmočani uginule životinje bacaju uz put

Uz put Subotica–Sombor u naselju Bajmok, ružna slika: ostaci uginulih domaćih životinja gomilaju se uz ogradu bivšeg stočnog groblja. Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice podelio je mučne fotografije tvrdeći da je to rezultat situacije da ni u Subotici ni u okolnim naseljima nije rešen problem odnošenja uginulih životinja. Zbog toga meštanima nije ostalo drugo nego da ih donose i bacaju na mestu bivšeg stočnog groblja, a za ostalo se, tvrdi Kiš pobrinu lisice i psi lutalice.

- Na tom mestu su nekada sakupljane uginule životinje i nošene u kafileriju „29. novembra”. Kako fabrika godinama više ne radi, mesna zajednica je u ranijem periodu uspevala nekako da obezbedi čoveka koji je ovde zakopavao životinje i prostor dezinfikovao krečom. Od prošle jeseni, to više niko ne radi, a meštani po navici donose i krupne i sitne životinje - kaže Kiš za „Politiku”.

On tvrdi da je slična situacija i u drugim prigradskim naseljima i da grad ne vodi dobro računa o tom problemu. Još 1. jula 2014. godine stupila je na snagu uredba koja reguliše postupanje sa uginulim umatičenim grlima goveda, svinja i ovaca, a koja predviđa da stočar mora da ih „razduži na legalan način”. Od lokalnih samouprava se uredbom traži da imaju posebno vozilo, hladnjaču za skladištenje i kafileriju.

Pre više od godinu dana grad je posao odnošenja uginulih domaćih životinja, sa poljoprivrednih farmi i od odgajivača, poverio službama JKP „Čistoća i zelenilo”, a farmeri nemaju primedaba na njihov rad. Veselin Šuković, tehnički direktor „Čistoće i zelenila” kaže da se ovaj posao, često veoma naporan za radnike koji ga obavljaju, odvija po utvrđenoj proceduri.

- Po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu izlazimo do farmi i poljoprivrednika i uklanjamo uginule domaće životinje. Pre toga, nadležni veterinar konstatuje uginuće, sačinjava se zapisnik, uklanja, odnosno odjavljuje ušna markica, jer su uvek u pitanju umatičena grla. Mi svakodnevno imamo takve intervencije, a kada je to predato nama u nadležnost u svega tri meseca izneli smo sa farmi 80 tona uginulih domaćih životinja. Odnosimo ih na stočno groblje koje je formirano iza prečistača otpadnih voda, a o kojem brine posebno preduzeće izabrano na tenderu - objašnjava Šuković.

Uočljivo je da domaće životinje odložene uz ogradu placa u Bajmoku nisu obeležene ušnim markicama, te se prema tome ne radi o umatičenim grlima, a po svemu sudeći sami meštani su formirali ovu divlju deponiju. Prema nezvaničnim podacima, bivše stočno groblje u naselju, sada je privatna parcela, čiji vlasnik je zatvorio pristup, ali meštani se ne obaziru na to, već uginule životinje ostavljaju uz ogradu. Komunalna inspekcija zna za ovaj problem, međutim, za sada nema rešenja za njega.

Izvor: Politika Online

povezane teme

17
Safet Odgovori
Sta reci seljana.
Savo
Samo kad si ti iz grada.
Branko
Da ti nije seljana ne bi imao sta da jedes. Bitno ti je samo da na svaku vest nesto napises, idi covece malo izadji iz kuce, upoznaj ljude, druzi se.
Vojislav Odgovori
Ova crno bela svinja je lezala pored ograde sigurno 7 dana, ako ne i vise. Vidjao sam je svaki dan. Uzas. Nije tu problem sto je to ruzna slika, vec sto se tako sire koje kakve zaraze!
Marko Odgovori
Najveći problem je što su uvedene neke odredbe koje kažu da sve mora u kafileriju, a nema se sredstava niti dobro razrađen sistem za prikupljanje i transport svih uginulih životinja bez obzira šta nadležni u ovom tekstu kažu. Stanje na terenu govori drugačije, a rezultat je vidljiv. Ima popriličan broj stoke koji nije obeležen i to pravi problem.
Najgore je što se pre ovo najčešće lako rešavalo tako što su ljudi odnosili uginule životinje za ishranu svojih pasa, naravno ako nisu u pitanju neke zarazne bolesti itd, ali sada ni to više ne može. Pa evo i ja koji sam tako obezbedio svojim psima hranu sam sada prinuđen da kupujem granule koje su mnogo goreg kvaliteta nego što je to meso jedne svinje ili teleta.
Rado bih došao i odneo sve ovo ubrzo nakon uginuća i svi bi bolje prošli. I pre nego što bilo ko kaže kako je to opasno ili postoji mogućnost zaraze zapitajte se šta je bolje, da li da neko kao ja ovo odmah po uginuću preuzme, termički obradi ili da ovako razvlače divlje životinje?
horopoš vuk Odgovori
Ajmo sada lepo komunalna policija da odnese ove crkotine
Zar im to nije posao ?
Ili im je posao da se preko stranke zaposle u komunalnu, vozikaju kolima i mletretiraju narod ???

ALO !!!
kojot
Они могу само да издају налог надлежној служби да уклони те мрцине,а никако није њихов посао да то раде.
Željko Odgovori
Moguce je da se ne secam svih detalja, jer sam poljoprivrednu skolu zavrsio 80-ih, ali smo obradili i temu bezbednog uklanjanja zivotinjskih leseva. Naime, treba iskopati duboku jamu, iznad nje izraditi betonski polopac sa otvorom kroz koji se ubacuju lesevi i posipaju krecom (pomalo lici na klasicnu septicku jamu). Zar je to tako velik izdatak za jedno selo?
Zm Odgovori
Covek nece da radi, koji je radio puno godina tuq (i preci njegovi), ovakav posao za sicu. I to je jedna strana ovog stvara.:)
Prase Odgovori
Nemaju resenje bas me cudi ,cim posao nije unosan ili isplativ napredna mesna zajednica stala sad ce biti obecanja aki pobedi predsednik taj bice sve ok hahahahhaa
bora Odgovori
Toliko mnogo neistine i stvarno mi nije jasno kako vi kao najposećeniji portal prvo ne proveriti ovakvu vest već samo objavite.
Cela situacija je sledeća radnik koji je radio na stočnom groblju je ima ugovor do 31.01. i naravno kada je ugovor istekao nije se našao modus da on ostane tamo da radi bez naknade.Grad je taj koji raspisuje javne nabavke ovoga tipa i ove vrste i kako smo obavešteni to je i odrađeno.Pitanje je zakonskog roka od 15 dana i tada se sve rešava.Mesna zajednica nema nikakve ingerncije nad ovim problemom i sve je učinjeno da do njega nedođe,ili se bar ublaži.Nije parcela vlasništvo privatnog lica kao što je bilo navedeno,a i gospodin Kiš je prvo trebao proveriti navode a ne ovako bez veze delovati bez i jednog argumenta.Ista situacija je u Čantaviru i Subotici .Toliko što se tiče informisanosti .
horopoš vuk
Kriva je država što dozvoljava raznorazne "radove po ugovoru" pa onda dolazimo do ovakvog apsurda da zbog neproduženog ugovora crkotine stoje danima.
Sada bi javni tužilac po dužnosti trebao da reaguje i tuži odgovorne u gradskoj upravi ( ako je ovo tačno ) zbog ugrožavanja zdravlja gradjana i izazivanja opšte opasnosti.
Za čega plaćamo poreze ?
jokas Odgovori
Sto Sukovic lepo nije poslao ljude da obave posao i uklone crkotine, pre nego sto je stao pred novinare????
mareee Odgovori
Ceka se direktiva iz grada sta da se radi. Kako se vodi bajmok jos je i dobro!
Uvek u pravu Odgovori
JKP "Palić-Ludaš" ima poljočuvarsku službu i u njihovom opisu radnog mesta se nalazi stavka u vezi sa uklanjanjem leševa uginulih životinja. Dok je firma "G4S" radila te poslove nije bilo ozbiljnijih problema i znalo se kako se to rešava, ali pošto je ta firma iz Beograda nije prošla na tenderu itd, itd...
Dobro upucen
Ta firma nije nista radila. Poljocuvari su samo radili svoje privatne poslove i redovno isli da podizu svoju platu.
kojot Odgovori
У сваком случају боље уз пут него у кобасице и паштете. Не оправдавам овакво понашање овим коментаром.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.