Komentara: 17
Pregleda: 13157

Bajmočani uginule životinje bacaju uz put

15.02.2017. u 11:00h
Izvor: Politika Online
„Čistoća i zelenilo” zaduženi su za uklanjanje umatičenih uginulih grla, ali na bivšem stočnom groblju u naselju Bajmok meštani sami napravili neku vrstu divlje deponije.
Bajmočani uginule životinje bacaju uz put

Uz put Subotica–Sombor u naselju Bajmok, ružna slika: ostaci uginulih domaćih životinja gomilaju se uz ogradu bivšeg stočnog groblja. Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice podelio je mučne fotografije tvrdeći da je to rezultat situacije da ni u Subotici ni u okolnim naseljima nije rešen problem odnošenja uginulih životinja. Zbog toga meštanima nije ostalo drugo nego da ih donose i bacaju na mestu bivšeg stočnog groblja, a za ostalo se, tvrdi Kiš pobrinu lisice i psi lutalice.

- Na tom mestu su nekada sakupljane uginule životinje i nošene u kafileriju „29. novembra”. Kako fabrika godinama više ne radi, mesna zajednica je u ranijem periodu uspevala nekako da obezbedi čoveka koji je ovde zakopavao životinje i prostor dezinfikovao krečom. Od prošle jeseni, to više niko ne radi, a meštani po navici donose i krupne i sitne životinje - kaže Kiš za „Politiku”.

On tvrdi da je slična situacija i u drugim prigradskim naseljima i da grad ne vodi dobro računa o tom problemu. Još 1. jula 2014. godine stupila je na snagu uredba koja reguliše postupanje sa uginulim umatičenim grlima goveda, svinja i ovaca, a koja predviđa da stočar mora da ih „razduži na legalan način”. Od lokalnih samouprava se uredbom traži da imaju posebno vozilo, hladnjaču za skladištenje i kafileriju.

Bajmočani uginule životinje bacaju uz put

Pre više od godinu dana grad je posao odnošenja uginulih domaćih životinja, sa poljoprivrednih farmi i od odgajivača, poverio službama JKP „Čistoća i zelenilo”, a farmeri nemaju primedaba na njihov rad. Veselin Šuković, tehnički direktor „Čistoće i zelenila” kaže da se ovaj posao, često veoma naporan za radnike koji ga obavljaju, odvija po utvrđenoj proceduri.

- Po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu izlazimo do farmi i poljoprivrednika i uklanjamo uginule domaće životinje. Pre toga, nadležni veterinar konstatuje uginuće, sačinjava se zapisnik, uklanja, odnosno odjavljuje ušna markica, jer su uvek u pitanju umatičena grla. Mi svakodnevno imamo takve intervencije, a kada je to predato nama u nadležnost u svega tri meseca izneli smo sa farmi 80 tona uginulih domaćih životinja. Odnosimo ih na stočno groblje koje je formirano iza prečistača otpadnih voda, a o kojem brine posebno preduzeće izabrano na tenderu - objašnjava Šuković.

Uočljivo je da domaće životinje odložene uz ogradu placa u Bajmoku nisu obeležene ušnim markicama, te se prema tome ne radi o umatičenim grlima, a po svemu sudeći sami meštani su formirali ovu divlju deponiju. Prema nezvaničnim podacima, bivše stočno groblje u naselju, sada je privatna parcela, čiji vlasnik je zatvorio pristup, ali meštani se ne obaziru na to, već uginule životinje ostavljaju uz ogradu. Komunalna inspekcija zna za ovaj problem, međutim, za sada nema rešenja za njega.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 13157

Povezane vesti

Povezane teme

veselin šuković

jkp čistoća i zelenilo

divlja deponija

kafilerija

uginule životinje

uginula stoka

stočno groblje bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.