Komentara: 12
Pregleda: 8574

Bagojvar je izazov društvenoj zajednici

23.09.2012. u 21:14h
Izvor: SuMedija
Govoreći o Gradskoj kući, na proslavi njenog stogodišnjeg jubileja, Bela Duranci, pisac, likovni kritičar i istoričar umetnosti, pokušao je da skrene pažnju na još jedan značajan i specifičan objekat koji propada.
Bagojvar je izazov društvenoj zajednici

- Kako to da ova ista društvena zajednica ne može da reši pitanje Bagojvara (“Bagolyvar”) na Paliću. Jer, Bagojvar je dobio ime po mudroj ptici, sovi, ptici pameti i razuma.

Bagojvar je u odnosu na Gradsku kuću, kao stražar u odnosu na kasarnu. Mali je, ali značajan, jer je preteča onih olimpijskih sela, gde će odsedati takmičari. Bagojvar je zgrada maštovitih oblika, koji ne pripadaju ovom prostoru, ali se savršeno uklopio u svoje okruženje.

Bagojvar je znamenje koje govori o tome, da u narednom periodu može biti sve, i da će se sve jednom izmešati u globalnom selu u kojem mi danas živimo - kaže Bela Duranci.

Bagojvar


Lajoš Vermeš i Bagojvar

Lajoš Vermeš, lekar, sportista i zaljubljenik sporta je u svom voćnjaku uz obalu Palićkog jezera otvorio Palićke sportske igre 1880. godine u raznim sportskim veštinama, koja su bila inspirisana olimpijskim igrama u staroj Grčkoj. Organizovaio je takmičenja u rvanju, skoku u dalj, boksu, mačevanju, plivanju, veslanju i dr.

Vermeš je uz samu obalu jezera uredio sportski kompleks 1891. godine. Sledeće godine je završena izgradnja Lujza vile i Bagojvara (Sovina tvrđava), asfaltne biciklističke staze duge 225 m, tribine uz stazu, paviljona za vežbanje, letnje pozornice, kafane i drugih objekata.

Čudno ime još čudnije građevine-Sovin grad (Bagolyvar) rečito govori o tajnama koje obavijaju ovaj objekat. Nije poznato koliko je tačno objekata bilo na ovom prostoru, nepoznat je projektant kao i izvorna namena Bagojvara. Čudna je prostorna i arhitektonska koncepcija ove građevine. Pored Lujza vile, ovo je jedina višespratna građevina na Paliću.

Spiralne gvozdene stepenice vode na gornje etaže (ima 4 etaže) gde se nalaze po dve prostorije sa malim predprostorom. Verovatno su u Bagojvaru bili smešteni sportisti prilikom održavanja Palićkih olimpijada. Sagrađen je gotovo na samoj obali jezera, saglediv je sa svih strana. Ova kompaktna arhitektonska masa, koja svojim oblikom u celini podseća na toranj, na kulu, pripada vilama švajcarskog tipa, koje odlikuje obilata upotreba drveta za tremove, dok se ovde pojavljuje i u obliku dekorartivnog bondruka. Krovište tornja je prekriveno glaziranim raznobojnim biber crepom proizvedenim u fabrici Žolnai u Pečuju (Mađarska) i višebojnim eternitom.

Danas o ovom sportskom kompleksu i velikim takmičenjima svedoče smo dva objekta, Lujza vila i Bagojvar, obe bez funkcije. Bagojvar je nažalost već dugi period bez funkcije i ubrzano propada.

Bagojvar

www.mestokojevolim.rs

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 8574
Povezane teme

palić

spomenik lajoš vermeš

bagojvar

bela duranci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.