Komentara: 72
Pregleda: 9437
Video
Foto

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

07.01.2019. u 09:53h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista - Božić. Juče, na Badnji dan, održana je tradicionalna seča i loženje badnjaka, uz prigodan kulturno-umetnički program na Trgu.
Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Uz tradiconalni pozdrav "Hristos se rodi" redakcija portala Subotica.com želi srećan Božić svima koji ga slave na današnji dan.

Božić po julijanskom kalendaru je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.  U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, odnosno ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Božićno praznovanje počelo je Badnjim danom koji se slavi dan uoči Božića i ujedno je poslednji i najstroži dan Božićnog posta. Tog dana rano ujutro domaćin odlazi da iseče badnjak, najčešće je to hrastovo drvo, da bi ga te večeri uneo u kuću i time označio početak božićne svetkovine.

Kako i nalaže tradicija brojni Subotičani krenuli su ranom zorom na seču badnjaka, u društvu najbližih, prijatelja, ali i komšija, sugrađana. Organizovana povorka krenula je vozilima ispred porte Hrama Vaznesenja Gospodnjeg do Kelebijske šume na Makovoj sedmici, gde je održan verski obred posvećenja badnjaka.

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Oko 1.500 sugrađana okupilo se u nedelju popodne na Gradskom trgu da prisustvuje obeležavanju Badnjeg dana u organizaciji Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" i Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Povorka koju je predvodio Božić Bata, a koju je pratio veći broj građana, stigla je iz porte Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u centar grada oko 17 časova, gde je održan prigodan program.

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Nakon tradicionalnog obreda osvećivanja badnjaka, prethodno posečenog tog jutra u Kelebijskoj šumi na Makovoj sedmici, usledio je bogat kulturno-umetnički program, kao i loženje badnjaka. Na kraju programa održano je i veliko narodno veselje tokom kojeg su građani zaigrali uz taktove starih narodnih izvornih pesama i kola.

Kao i prethodnih godina ovaj veličanstveni skup na Gradskom trgu protekao je dostojanstveno i veselo, u duhu Božićnih praznika i bez upotrebe pirotehnike tokom programa.

Badnji dan obeležen uz pesmu i loženje badnjaka

Na Badnje veče u SKC "Sveti Sava" održano je guslarsko veče, a zatim u ponoć u porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg božićna liturgija.

Fotografije sa svih ovih dešavanja na Badnji dan pogledajte u povezanim albumima.

Izvor: Subotica.com

Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje

Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje Badnje veče, kulturno-umetnički program i narodno veselje
Pogledaj ostale fotografije

Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu

Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu Badnji dan - Litija kroz grad i paljenje badnjaka na Trgu
Pogledaj ostale fotografije

Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka

Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka Badnje jutro - povorka i seča Badnjaka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 72
Pregleda: 9437
Povezane teme

božić

badnje veče

seča badnjaka

badnji dan

pravoslavni božić

paljenje badnjaka

proslava božića

posvećenje badnjaka

loženje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.