Komentara: 20
Pregleda: 5065

Bačka 1901 u susret novoj sezoni i izbornoj skupštini

16.06.2015. u 22:56h
Izvor: Dnevnik "Sport"
U dugoj istoriji fudbala na severu Bačke, bilo je mnogo uspeha i padova. Najsvetlije trenutke u svojoj 114 godina dugoj fudbalskoj istoriji Bačka 1901 pisala je sedamdesetih godina prošlog veka, u bivšoj SFR Jugoslaviji. I tada se Bačka takmičila u trećem rangu, odnosno republičkom prvenstvu grupa Vojvodina. Oni koji još pamte, a hroničari to potvrđuju tim sa „somborske kapije“ bio je najbolji ikada...
Bačka 1901 u susret novoj sezoni i izbornoj skupštini

Sezona 1972/73 bila je početak uspona. Na kraju je osvojena treća pozicija, sa 44 boda. Bod više i drugo mesto pripalo je Poletu, a prvi je bio FK "Vrbas" sa 54 boda. Dve godine kasnije u sezoni 1974/75 ponovljen je predhodni uspeh i opet osvojena treća pozicija. Bačka je ispred sebe imala OFK Kikindu na drugoj i FK "Spartak" na prvoj poziciji.

Naredne sezone 1975/76 ostvaren je i najveći uspeh kluba. OFK Kikinda je bila tada prva, a Bačka je zauzela drugu poziciju. Stekao se utisak, a niko do danas to nije demantovao da tadašnje rukovodstvo iz njima znanih razloga, jednostavno nije želelo da se takmiči u višim rangovima fudbala... Bačka je tih godina, svoje utakmice igrala nedeljom pre podne, a poseta se kretala od minimalnih hiljadu, do tri-četiri hiljade gledalaca.

Nakon tog perioda i kalkulisanja u rukovodstvo kluba kao da je ušlo neko prokletstvo, pa su neslaganja unutar uprave u velikoj meri uticala na ekipu i naš najstariji klub se ubrzo obreo u rangu niže, područnoj ligi. Nakon nekoliko godina tavorenja, Bačka u sezoni 1982/1983 osvaja prvu poziciju područja i vraća se u treći rang... Tu se takmiči sve do sredine devedesetih, kada usled reorganizacije u FSJ i naravno svojih slabijih rezultata ponovo igra u četvrtom rangu u Vojvođanskoj ligi.

Bačka 1901 u susret novoj sezoni i izbornoj skupštini

Danas se Bačka 1901 ponovo nalazi na dobro utabanom putu slave. Godine neslaganja i unutarnje borbe za prevlast u rukovođenju klubom izraženije su nego ikada pre. Ipak postignut je kompromis oko takmičarskog dela tima pa su rezultati odmah bili vidljivi.

„Nova-stara“ uprava kluba ostavila je zimus trenera Slobodana Kustudića i dala mu odrešene ruke u stvaranju ekipe. Iskusni i vrsni stručnjak sa već oformljenim stručnim štabom, pomoćnikom Josipom Zemkom (živa legenda Yu fudbala), trenerom golmana Miklošem Štajnerom i fizioterapeutom Marinkom Mišićem, dao se na ni malo lak zadatak. Nekolicini skupih i ne dovoljno profesionalnih igrača su se zahvalili, a uz saradnju sa FK "Spartak" dovedeno je nekoliko mladih i darovitih fudbalera koji su se u potpunosti pronašli u timu poznatog stratega.

Teret organizacije igre na terenu Kustudić je poverio iskusnom kapitenu Radosavljevu i povratniku Simoviću. Uz njih sastav ekipe delovao je maestralno. Golman Tasić (na svom terenu primio samo jedan gol ovog proleća), bekovi Kiš i Savović (kvaliteta za jača takmičenja), Odlični Svitić, Banjac i Ćalasan bili su ne prelazni... Matić, Zlatković i Ljubenović mladi ali mnogo dobri! Iskusni Damjanović, koji silom prilika menja povređenog Švelju (vrhunskog centarfora) i gle čuda postaje od dobrog štopera odličan strelac. Tu svakako treba svrstati i Bačkinu „decu“ – rekovalescente Nikića i Poljakovića koji već naredne sezone treba da dođu do punog izražaja, kao i one najmlađe Milekića, Nađa i Franciškovića koji su povremeno dobijali šansu. Naravno greh bi bio ne pomenuti i iskusnog veterana Kozoša koji je u igru ulazio samo kad je bilo neophodno.

Ovako dobro ukomponovan sastav je uz iskusnu ruku Kustudića, prosto eksplodirao ovog proleća. Deo zasluga, svakako pripada i sportskom direktoru Milojku Vukadinoviću, koji je uvek i stalno bio uz ekipu kao velika podrška.

Kada se uspehu prezentuje i statistika u prvenstvu, sve biva shvatljivije! Bačka je nakon petnaest utakmica odigranih jesenas, osvojila dvadeset bodova. Zabeležila je šest pobeda, dva nerešena ishoda i sedam poraza, uz gol razliku 16:18, dakle -2 gola. Uz postojanje realne opasnosti da će na proleće klub biti u poziciji borbe za ligaški status. Prolećna statistika to sve demantuje! U 15 odigranih kola u nastavku tim je ostvario deset pobeda, tri nerešena ishoda i samo dva poraza. Uz gol razliku 29:9. Ukupan bilans Bačke na kraju sezone posle 30 utakmica je 16 pobeda, 5 nerešenih rezultata i 9 poraza, gol razliku 45:27 i 53 osvojena boda.

Nova Izborna skupština kluba u sredu?

Kako saznajemo u sredu od 18 časova na Otvorenom univerzitetu će se održati nova Izborna skupština kluba. Biće to jedinstvena i neponovljiva prilika da se članovi skupštine dozovu pameti. Da se izabere rukovodstvo koje će imati punu podršku za svoj rad, i koje će biti u mogućnosti da nesmetano prati igre i rezultat seniorske ekipe, ali i mlađih kategorija. Da nakon izbora u potpunosti zaživi slogan „napred Bačka“

Pored prvenstvenih uspeha Bačke, najrađe i najčešće se pominje i nacionalni Kup. Tada je on nosio naziv Kup Maršala Tita. Bačka je „dogurala do osmine finala, gde je na gradskom stadionu u Subotici pred 12000 gledalaca bila zaustavljena od splitskog Hajduka. Bilo je to 11. septembra 1974. godine. Evo i statistike sa te utakmice:

Sudija – Travlejev (Beograd)
Strelci: Oblak 77' i Mijač 83'

Bačka: Kovačević, Bošnjaković, Bleskanj, Zakić, Crnković, Zemko, Sadojević, Lerinc (Poljovka), Rajčić, Lučić, Bibić(Stantić). Hajduk: Katalinić, Džoni, Boljat, Peruzović, Mijač, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak (Šalov), Jerković i Šurjak.

Trener Bačke bio je Miloš Glončak. Miloš je nekadašnji golman i centarfor Spartaka, i jedan je od osnivača FK "Spartak".

Izvor: Dnevnik "Sport"
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 5065

Povezana vest

Povezane teme

fk bačka 1901

fudbalski klub bačka 1901

stadion kraj somborske kapije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.