Komentara: 17
Pregleda: 21328
Video
Foto

Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

17.01.2019. u 18:50h > 18.01.2019. u 14:04h
Izvor: Subotica.com
Trenutak nepažnje i moglo bi se reći nepromišljenost, dovoljni su da dođe do fatalnog ishoda. Pukom srećom i spretnosti dobro organizovanih radnika hitnih službi danas je izbegnuta tragedija koja je mogla za sobom da povuče barem tri života.
Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

Danas, nešto pre 12 časova, hitne službe dobile su informaciju da je jedan čovek zarobljen na jezeru, oko 300 metara od obale. Ispostavilo se da je D. G. (40) jedrilicu sa šinama vozio po tankom ledu (3-5cm) Palićkog jezera, u danu kada je već uveliko preovladavao temperaturni plus, usled pucanja leda izgubio kontrolu i propao u ledom okovano jezero.

Po pozivu u pomoć je hitro pritekla vatrogasno-spasilačka ekipa MUP-a. U želji da što pre dođu do čoveka koji je već duže vreme proveo u vodi, usled nestabilne ledene podloge dvojica spasilaca su i sami upali pa su morali da potraže pomoć druge ekipe.

Akcija spašavanja, u kojoj je pored vatrogasaca-spasilaca bila uključena i policija, Crveni krst, članovi Jedriličarskog kluba "Palić" i Kluba podvodnih aktivnosti "Spartak", je trajala preko dva časa. Spasilačka služba MUP-a je dopremila gumeni čamac sa kojim su, na kraju, svi ugroženi preveženi na sigurno.

Među onima koji su odigrali jednu od bitnijih uloga u spašavanju je i Milan Pavković, ronilac iz pomenutkog kluba podvodnih aktivnosti, koji je oikušavajući da dođe do D.G. i sam u jednom momentu propao u jezero. On je na specijalnoj dasci za spašavanje lagano klizao do momka u nevolji.

U ledenoj vodi D. G. proveo je skoro sat vremena, ali čak i kada su ga izvukli iz vode u čamac bio je skroz mokar a  trebalo je još vremena dok se nije presvukao, dok nije prevežen do obale. Tada, kažu stručnjaci, postojao je veliki rizik da D. G. padne u hipotermički šok, ali srećom to se nije desilo.

U Veslačkom klubu "Palić" bili du začuđeni samom pomisli da neko u ovakvoj situaciji rizikuje na ledu, pre svega svoj život.

Ne razumemo kako je neko mislio da na plusu može bezbedno da šeta po tankom ledu i po sredini jezera Palić i time da ugrozi i svoj i život svih onih koji su ga potom spasavali. Sve se, na sreću, završilo dobro po sve iako su sve vreme ljudski životi i te kako bili u opasnosti. - kažu iz VK "Palić"

Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

Dvojici spasilaca i D.G. na licu mesta je ukazana prva pomoć, spasioci su lakše povređeni, a D.G. je zbog promrzlina prvog stepena zadržan na lečenju u Opštoj bolnici.

LED NA PALIĆU NIJE BEZBEDAN!

Splet srećnih okolnosti u nesrećnoj situaciji doprineo je da u ovoj dvočasovnoj drami niko ne strada ozbiljnije. Nadležni apeluju na građane da LED NA PALIĆKOM JEZERU VEĆ DUŽE VREME NIJE BEZBEDAN za hodanje, pa ni jedrenje i da građani ne treba da se izlažu nepotrebnom riziku, a samim time potencijalno ugroze i živote drugih, kao što je bilo u ovom slučaju.

U prethodnih mesec dana bili smo svedoci da brojni sugrađani koriste ledenu ploču na jezeru kako za šetnju tako i za rekreaciju, pretežno hokej. Stručnjaci kažu da se led ne formira svuda istom debljinom i uvek psotoji opasnost, koliko god da su niske temperature, da dođe do pucanja dela ploče, a samo pucanje može da dovede i do potapanja tog dela, ili u najgorem slučaju prevrtanja.

Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

Avantura na ledu Palićkog jezera umalo završila fatalno

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 21328
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.