Komentara: 4
Pregleda: 8050

Autoput Subotica - Novi Sad otvoren za saobraćaj

04.02.2014. u 15:45h
Izvor: RTV
Autoput Novi Sad - Subotica ponovo je prohodan od 12 časova, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije. Kako se navodi u saopštenju, ograničenje brzine na ovoj deonici auto-puta biće 60 kilometara na sat, jer su na graničnom prelazu Horgoš kolone kamiona koji čekaju na ulazak u Srbiju.
Autoput Subotica - Novi Sad otvoren za saobraćaj

V. d. direktora Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je za Tanjug da su trenutno kamioni koji idu ka Subotici napravili gužvu kod Siriga, gde je kolona kamiona duga oko pola kilometra. Prema njegovim rečima, ipak nema zastoja ka Subotici, a normalizovan je saobraćaj i ka Novom Sadu.

Taj deo autoputa bio je zatvoren za saobraćaj u oba smera od 1. februara zbog jakog vetra koji je stvarao velike nanose snega na putu na pojedinim mestima.

Na graničnom prelazu Horgoš nalazi se veliki broj kamiona koji čekaju na ulazak u Srbiju i dok taj talas teškog teretnog saobraćaja ne prođe, organičenje brzine na autoputu od Novog Sada do Subotice biće 60 kilometara na sat, saopštili su iz "Puteva Srbije".

Načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Sanja Vuksanović Žugić izjavila je ranije danas, povodom problema zbog snega u Vojvodini, da više nema ugroženih osoba.

Vuksanović Žugić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da su u toj službi završili posao koji je u njihovoj nadležnosti, da su kamioni izvučeni iz snega i da je evakuisano i zbrinuto 1.700 ljudi. Vuksanović Žugić je istakla da su pomoć pružili žandarmerija, saobraćajna policija, Vojska Srbije, Crveni krst i jedinice lokalne samouprave.

"Najvažnije je da smo mi kao Sektor za vanredne situacije bili spremni, da smo jako puno uradili na preventivnom delu, što podrazumeva izradu planova koji su bili gotovi već u oktobru", ocenila je Vuksanović Žugić.

Počelo propuštanje kamiona iz Mađarske

Na graničnom prelazu Horgoš pogranična policija i carinici počeli su danas oko podneva da puštaju kamione iz pravca Mađarske, koji su više dana stajali zbog zabrane ulaska u zemlju usled nevremena.

Na mađarskoj strani potvrđeno je izveštaču Tanjuga da je oko podneva krenulo puštanje kamiona, dok je putnički saobraćaj propuštan i ranije. Na mađarskoj strani kolona kamiona duga oko pet kilometara čeka na ulazak u Srbiju. Više stotina kamiona nalazi se pored puta spremno za nastavak puta posle višednevne pauze. Puštanje kamiona usledilo je nakon što je otvoren za saobraćaj autoput Novi Sad - Subotica.

Po prelazu na autoput od Horgoša u oba pravca slaba je frekvencija automobila, a na izlazu iz zemlje retko se može videti i koji kamion.

U Mađarskoj, od austrijske granice pa sve do srpske vidljiv je manji intenzitet teretnog saobraćaja nego što je uobičajeno. Od ulaska u Mađarsku iz Austrije pa sve do Srbije na autoputu stoji obaveštenje da su prelazi ka Srbiji zatvoreni za teretni saobraćaj.

Kamioni koji se kreću kroz Mađarsku pretežno su domaćih registarskih tablica ili rumunskih, dok je retko videti bugarske, turske ili srpske kamione. Na pojedinim parkiralištima nalaze se srpski kamioni koji su danima čekali da se otvori autoput kroz Srbiju.

Kako su vozači iz Niša i Čačka na jednom odmaralištu na oko 12 kilometara od prelaza Horgoš rekli, oni čekaju još od petka da nastave svoj put. Oni su od petka zastali kod Budimpešte, a danas, pošto su čuli da se očekuje otvaranje prelaza i puta, nastavili su ka Horgošu.

Pojedine deonice i dalje zatvorene za saobraćaj

Saobraćaj je obustavljen na deonicama Pančevo - Banatski Karlovac, Srbobran - Sirig, Bačka Topola - Feketić, Bački Jarak - Novi Sad, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS). Zabranjeno je kretanje vozila i na deonicama Savino Selo - Kula, Bačka Topla - Lipar, Kljajićevo - Gornja Rogatica - Bački Sokolac, Vrbas - Feketić, Kovačica - Uzdin, Baranda - Opovo i Zimonjić - Velebit.

Za teretna vozila preko 3,5 tona nosivosti važi zabrana kretanja na području Vojvodine, osim na sledećim putnim pravcima: Vatin-Vršac-Pančevo, Stajićevo-Perlez i Pančevo-Kovin.

Na putevima 1. prioriteta putevi su uglavnom suvi, dok na putevima 2. i 3. prioriteta, kao i na prilazima zimskim turističkim centrima ima snega do tri centimetra koji se ujutru i uveče može pretvoriti u poledicu ili led. Zbog loših vremenskih uslova zabranjen je ulazak u Srbiju svim motornim vozilima iz pravca Mađarske i Rumunije, dok se na GP Bogojevo (iz pravca Hrvatske) teretna motorna vozila selektivno propuštaju.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila nisu duža od 30 minuta. Zbog radova na terminalima na hrvatskoj strani, GP Bačka Palanka nije u funkciji za teretna vozila.

U većem delu Srbije danas će duvati umeren do jak vetar, posebno na području Vojvodine, dok će u Timočkoj krajini padati sneg, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Saobraćaj je trenutno umeren. Magla smanjuje vidljivost na području Crnog Vrha. Danas na autoputu E80, Niš - Dimitrovgrad (Granica sa Bugarskom), na deonici Čiflik-Staničenje, neće biti obustava saobraćaja.

Povećana je opasnost od odrona, posebno na području Paraćina, Zaječara, Požarevca, Majdanpeka, Žagubice, Golupca, Negotina, Ivanjice, Vranja, Novog Pazara, duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru. Zbog radova na auto-putu E-75, vozila na deonici između Vladičinog Hana i Vranja, kod mesta Gramađe idu zaobilaznim putem. Vozila idu zaobilaznim putem i na putu Zaječar-Knjaževac, kod mesta Grljan.

Putni pravci Bačka Topola - Lipar, Kljajićevo - Gornja Rogatica - Bački Sokolac i Velebit - Gornji Breg, su neprohodni, a na autoputu Granični prelaz Horgoš - Feketić snega ima od pet do 10 centimetara, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Vozačima se na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima i na državnim putevima savetuje oprezna vožnja. Kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Subotice, Zaječara, Kruševca, Pančeva i Užica.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put i ukazuje da je zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće stvaranje poledice.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 8050
Povezane teme

subotica autoput

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.