Komentara: 36
Pregleda: 35865

Austrijanci traže radnike u Subotici

04.09.2012. u 08:41h
Izvor: Blic
Sve veću nezaposlenost na severu Bačke, čini se, najbolje će iskoristiti Austrijanci, koji od juče u Subotici traže bravare, stolare, instalatere za gas, grejanje i vodovodnu mrežu, programere, inženjere, auto-farbare, limare i mehaničare, kao i električare i zavarivače.
Austrijanci traže radnike u Subotici

Osim osnovnog poznavanja nemačkog jezika, potencijalnim radnicima je prednost ako poseduju i dvojno državljanstvo, odnosno mađarski pasoš, ali za deficitarna zanimanja će biti angažovane i osobe sa srpskim putnim ispravama.

Posrednik u angažovanju radnika je austrijska firma „MPS personal servis“, koja postoji već 20 godina i trenutno posluje u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Slovačkoj, a sada i u Srbiji, odnosno Subotici.

Austrijanci traže radnike u SuboticiDirektor slovenačkog ogranka kompanije Tomaž Šilak naglasio je da kandidati za posao ništa ne plaćaju, te da iz toga razloga ne postoji bojazan da će bilo ko od njih biti prevaren.

- Nama usluge plaćaju firme koje angažuju radnike, a ne sami radnici, tako da niko nema nikakvih finansijskih izdataka. Odabrali smo Suboticu zato što je blizu granice i što mnogi njeni stanovnici imaju dvojno državljanstvo, odnosno pasoš zemlje Evropske unije i nema nikakvih prepreka za njihovo zaposlenje, u prvom talasu u Austriji, a potom i u Nemačkoj ili fabrikama „mercedesa“ i „audija“ u mađarskom gradu Đeru. U ovom trenutku u Austriji postoji veliki broj deficitarnih zanimanja, a treba naglasiti da nije presudno ni poznavanje jezika u prvom trenutku. Za određene poslove, pre svega fizičke, pravimo radne grupe u kojima bar jedna osoba zna nemački jezik, tako da može nesmetano da se obavlja posao. Isto tako, svakome od angažovanih radnika je garantovana minimalna zarada prema odredbama kolektivnog ugovora u određenim delatnostima u Austriji - naglasio je Šilak i dodao da će u sledećem krugu šansu dobiti kandidati iz oblasti medicine i gastronomije, što su takođe deficitarna zanimanja u Austriji, te da će u bližoj budućnosti posla za Subotičane biti i u Engleskoj i skandinavskim zemljama.

Kako do posla? - Kandidati za posao mogu formulare preuzeti u kancelarijama „MPS personal servisa“, u pasažu na Korzou (Korzo 7 / telefon 024/532-700), nakon čega se, nakon obrade podataka, za kratko vreme dobija termin za intervju. Sakupljeni profili se šalju u poslovnicu u Sloveniji, gde se nalazi centralni sistem slobodnih radnih mesta koja se popunjavaju na osnovu prispelih podataka.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 35865
Povezane teme

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.