Komentara: 13
Pregleda: 4179
Foto

ATB Sever obeležava vek postojanja

03.03.2023. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
ATB Sever obeležava vek postojanja

Kompanija ATB Sever obeležava vek postojanja i to na najlepši način – dobrim i respektabilnim rezultatima.  Uprkos svim izazovima na tržištu, godina za nama završena je sa povećanjem prometa za deset odsto, a već sada su popunjeni proizvodni kapaciteti do kraja godine.

- Dok mnoge komanije iz naše oblasti zatvaraju svoje pogone mi smo u situaciji da nam obim proizvodnje raste. Za 34 godine, koliko sam u Severu, ovo je prvi put da je već u februaru popunjena cela godina.  S tim da ćemo sigurno dobiti još narudžbina koje ćemo realizovati tako što ćemo povećati naše kapacitete i uključiti firme iz okruženja da pomognu u nekim poslovima. Prema planovima, trebalo bi da povećamo promet za 16 odsto u odnosu na prošlu godinu, a to ćemo sigurno ostvariti, a prema narudžbinama koje imamo,  rast će biti i veći – ističe Mile Todorović, direktor ATB Severa.

ATB Sever obeležava vek postojanja

Vek postojanja kompanije ATB Sever je važan događaj ne samo za kompaniju,  već i za Suboticu i celu Srbiju,  jer smo ona jedini proizvođač električnih rotacionih mašina, elektičnih motora i generatora.

- Tokom ovih deset decenija kompanija je prošla kroz uspone i padove, ali je ipak uspela da opstane na tržištu, da se razvija i proizvodi rotacione električne mašine. Ponosimo se što je Sever uspeo da izgradi svoj brend,kako na lokalu, tako i u Evropi i svetu. Nismo fabrika serijske proizvodnje, već proizvodimo i isporučujemo opremu shodno zahtevu kupca, poštujemo visoke i rigorozne zahteve tržišta, tako da se naši motori mogu naći u nuklearnim i termoelektranama, površinskim kopovima bakra i uglja, podzemnim rudnicima, cementarama, rafinerijama nafte i platformama za njenu ekspoataciju – dodaje Todorović. – Najviše nardžbi imamo za velike motore namenjene nuklearnim elektranama  i mi smo prva kompanija izvan Rusije koja je dobila sertifikat za izuzetno kompleknu proizvodnju tih motora. Jedan od stubova razvoja Severa su generatori koji u ovom momentu proizvode električnu energiju širom sveta. Kako je osnovan kao firma za remont električnih mašina,  tako da i danas ova oblast ima visok značaj u našem poslovanju te u našim prostorima remontujemo motore svih svetskih proizvođača. Bitan segment je i revitalizacija hidroobjekata na teritoriji  Balkana i šire a trenutno su radovi na hidorelektrani „Đerdap 2“.

ATB Sever obeležava vek postojanja

Podsetimo, Sever je osnovan 1923. godine kao akcionarsko društvo. Decenijama je bio jedan od simbola Subotice, koji je privatizovan 2005. godine od strane austrijske ATB grupe. Prekretnica u poslovanju je 2011. godina kada je kineska Wolong grupa postala vlasnik ATB, a time i subotičke fabrike, koja od tada počinje mnogo brže da se razvija i stabilizuje na tržištu.

- Odlukom Wolong grupe, pre tri godine otvrena su tri centra u Srbiji i to za proizvodnju statora i rotora, za proizvodnju namotaja i zavaljenih konstrukcija. Oni su otvoreni zbog povećanja kapaciteta i proizvodnje određenih komponenti. Planirane investicije u ta tri centra su završene i već planiramo nove. Renovirali smo fabriku i dobili 6000 kvadrata prostora, koji je potpuno klimatizovan čime smo podigli uslove rada za naše zaposlene. Planiramo da i u ostalim proizvodnim pogonima napravimo slične investicije – najavljuje direktor. - Naši planovi su da ostanemo lideri u proizvodnji elektromotora velikih snaga i gabarita, da ostanemo u segmentu hidrogeneratora za mele i srednje hidroelektrane, a u budućnosti ćemo razvijati i elektromotore za ekstremne uslove rada.

ATB Sever obeležava vek postojanjaIako sada ima znatno manje radnika nego pre, Sever ima kadrove kojima se diči.

- Naš stav je da samo zadovoljan radnik može istinski da doprinese razvoju fabrike. Svake godine podmalđujemo inženjerski kadar, imamo program za stručnu praksu inžinjera u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, a imamo dobru komunikaciju i sa osnovnim i srednjim školama da  budemo deo dualnog obrazovanja – predočava direktor.

Izvor: Subotica.com
Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever" Prijem povodom 100 godina postojanja ATB "Sever"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 4179
Povezane teme

atb sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.