Komentara: 0
Pregleda: 1412

„Arpadovići“ otvaraju godinu u pozorištu „Deže Kostolanji“

23.02.2024. u 11:08h
Izvor: Subotica.com
Istorijskom dramom Đerđa Špira „Arpadovići“ u režiji Lasla Kesega pozorište „Deže Kostolanji“ otvoriće ovu godinu. Premijera predstave biće u petak, 1. marta, na sceni ovog teatra.
„Arpadovići“ otvaraju godinu u pozorištu „Deže Kostolanji“

Kako objašnjava reditelj Laslo Keseg, drama nas vraća u 12. vek, od 1100. do 1150. godine i govori o Arpadovićima koji su mađarskom vladali vekovima.

- Ovo je istorijski, ali veoma surov komad, jer u to vreme nije postojala demokratija te su ljudi nestajali sa scene u rapidnom tempu. Veoma interesantna stvar u vezi s ovim komadom, napisanim još pre 1993., je da je ovo istorijski i psihološki  apsolutno tačna slika. Komad ima mnogo scena, mnogo karaktera. Priča je neodoljiva, veoma interesantna ali i veoma surova – ističe reditelj.  – Nauka književnosti I drame razmišlja dosta o tome kako je Šekspir u 17. veku imao maksimalno 13 glumaca, koji je igrao tri ili četiri uloge. Špiro po ovim motivima gradi uloge.

„Arpadovići“ otvaraju godinu u pozorištu „Deže Kostolanji“

- Vremenski priča zahvata dugačak period,  igramo puno uloga što je izazov i zbog toga će biti dinamična predstava, važan je i humor, a takođe reflektuje i na današnjicu i društvenu situaciju, iako je istorijska drama - otkriva Boris Kučov koji igra Almoša, Belu Slepog i Lasla II. – Biće u vizualnom smilu takođe zanimljiva predstava, koja će dati jednu novu, zanimljivu boju našem teatru,

„Arpadovići“ otvaraju godinu u pozorištu „Deže Kostolanji“Uz Borisa Kučova, u komadu igraju i Gabor Mesaroš, David Buboš, Adam Ađaš, Andrea Verebeš, Anabela Hodik i Kata Mesaroš, koja igra devojčicu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1412
Povezane teme

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.