Komentara: 3
Pregleda: 5542

Apel za pomoć našem sugrađaninu

01.04.2011. u 16:04h
Apel za pomoć našem sugrađaninu

Batenova bolest je retka, fatalna autosomalna recesivno nasleđena bolest nervnog sistema (neurodegenerativni poremećaj) koja počinje u detinjstvu. Deca sa Batenovom bolešću pate od epileptičnih napada, progresivno gube motoričke funkcije, vid i mentalne sposobnosti, da bi konačno postala potpuno slepa, vezana za krevet i bez sposobnosti komunikacije. Deca koja boluju od ove bolesti umiru između 8. i 12. godine.

Naš sugrađanin Aleksa Čović i još troje dece iz naše zemlje, Zoja, Luka i Strahinja boluju od ove retke bolesti.

Roditeljima poslednju nadu uliva lek koji bi trebalo da bude registrovan u Americi krajem ove godine. U međuvremenu, jedini način da se stanje dečaka poboljša i da dočeka lek je terapija matičnim ćelijama u Kini, koja košta oko 32.000 dolara.

Zajednička muka udružila je četiri porodice iz naše zemlje čija deca boluju od ove bolesti, te su osnovali fond „Život“. Prošlog leta su deca prvi put otputovala u Kinu zahvaljujući donaciji našeg košarkaša Darka Miličića, koji je pokrio sve troškove.

- Vratili su se preporođeni. Aleksa je ponovo mogao da sedi, priča pomalo, smeje se, ali terapija mora da se ponavlja svakih šest meseci - kaže otac Stevan i dodaje da su bolnička mesta za decu rezervisana za 8. april. Ali novca za lečenje još uvek nema.

KAKO bi deca - Aleksa, Zoja, Strahinja i Luka otišli na terapiju u Kinu pokrenuta je akcija „Jedan evro za četiri dečja života“. Sa samo jednom porukom, koja košta jedan evro, budi se nova nada, a to se može učiniti slanjem SMS-a „Život“ na 2131 (VIP i Telekom- 100din +pdv) i 5959 (Telenor- 200din + pdv). Ljudi dobre volje donaciju mogu uplatiti na žiro račun 250-2010000045760-16 kod Eurobanke EFG.

Više informacija na sajtu www.zivotorg.org

Postavljeno pre 13 godina i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 5542

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

Aleksa Čović

Batenova bolest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.