Komentara: 2
Pregleda: 1684

Apel građanima - Ne palite vatru blizu šume

30.04.2018. u 14:59h
Izvor: Subotica.com
Povodom predstojećih prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka većeg broja građana u prirodi, Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je da se ne pali vatra na mestima koja nisu za to predviđena i obezbeđena, kao i da će iz tog razloga Uprava za šume u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu.
Apel građanima - Ne palite vatru blizu šume

Kako bi se sprečilo izbijanje šumskih požara tokom praznika, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovalo je na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena, niti da nekontrolisano pale vatru pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

- Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu - navodi se u saopštenju.

Iz nadležnog Ministarstva napominju da je, prema Zakonu o šumama, zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. Takođe, prema Zakona o divljači i lovstvu, zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Imajući to u vidu, Uprava za šume će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu, preko Republičke šumarske i lovne inspekcije, a predviđene kazne za nekontrolisano paljenje na otvorenom prostoru mogu iznositi od 10.000 do 100.000 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1684
Povezane teme

prvomajski praznici

Prvomajski uranak

požar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.