Komentara: 0
Pregleda: 2383

Anonimno testiranje na HIV za zdravstvene radnike u Opštoj bolnici

01.12.2017. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, u Opštoj bolnici organizovano je dobrovoljno i anonimno  testiranje na HIV za zdravstvene radnike.
Anonimno testiranje na HIV za zdravstvene radnike u Opštoj bolnici

Zdravstveni radnici su zbog prirode posla neretko izloženi rizičnim situacijama poput uboda na iglu, prskanja krvi ili drugih telesnih tečnosti pacijenata, pa je testiranje organizovano na osnovu preporuke da češće kontrolišu svoj HIV status.

- Baš zbog izloženosti zdravstvenih radnika imamo preporuke za profilaksu, ukoliko se akcident kao što je ubod na iglu desi, postoji protokol gde bi trebalo da se javi taj zdravstveni radnik, gde bi trebalo da se testira, a ukoliko je bio u visokom riziku upućuje se na Infektivnu kliniku u Novi Sad- kaže dr Gordana Krtinić, pomoćnica direktora za kvalitet i upravljanje rizikom Opšte bolnice.

Kako je borba protiv stigme i diskrimacije prema osobama koje žive sa HIV-om među prioritetima Opšte bolnice, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje tokom decembra biće organizovana  predavanja za zdravstvene radnike.

- Želja je da u našoj ustanovi postoji nulta tolerancija prema stigmi i diskriminaciji osoba koje žive sa HIV-om. Opšta bolnica se na četiri fronta uključila u ovu akciju, imamo saradnju sa Udruženjem građana „Stav+“, kojima je cilj podizanje kvaliteta života ljudi koji žive sa HIV-om i AIDS-om. Sa tom organizacijom smo i zvanično potpisali Ugovor o saradnji, pa ćemo raditi na zajedničkim ciljevima i pomagati im kao ustanova, koliko budemo mogli- ističe dr  Krtinić - Nažalost, diskriminacija u zdravstvenim ustanovama se ne dešava samo u našoj zemlji. Uvek postoje pojedinci, koji se najčeće iz nedovoljnog znanja plaše da pruže neku zdravstvenu uslugu inficiranim osobama, zato je edukacija najbolji način za prevazilaženje predrasuda. Kod svakog pacijenta moramo da koristimo zaštitne mere i prema svakom pacijentu moramo da se ponašamo na isti način. Ne postoji više upisivanje na temperaturne liste i zdravstvene kartone crvenim flomasterom da je osoba HIV pozitivna, što se dešavalo osamdesetih i devedesetih godina, sada imamo strogu kontrolu takvog ponašanja i mislimo da idemo u dobrom pravcu.

Među merama u borbi protiv HIV-a je i redovno testiranje uzetih jedinica krvi u Službi za transfuziologiju, u čijoj je nadležnosti  prikupljanje, obrada i distribucija krvi i komponenti krvi za bolesnike koji se leče u Opštoj bolnici. Od početka godine krv je dalo 6310 dobrovoljnih davalaca, među kojima nije bilo reaktivnih na HIV infekciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2383

Povezana vest

Povezane teme

sida

aids

testiranje na HIV

hiv testiranje

svetski dan borbe protiv side

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.