Komentara: 2
Pregleda: 1780

Andraš Urban dobitnik nagrade "Bojan Stupica"

17.10.2018. u 11:36h
Izvor: Subotica.com
Nagradu “Bojan Stupica”, Udruženje dramskih umetnika Srbije, dodelilo je reditelju Andrašu Urbanu za predstavu “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Andraš Urban dobitnik nagrade "Bojan Stupica"

Tročlani žiri, koji su činili Dimitrije Jovanović, Ljiljana Todorović i Slavko Milanović, odluku je doneo jednoglasno, saopštilo je 11. oktobra UDUS. U konkurenciji su bila rediteljska ostvarenja koja su premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017.godine. Nagrada “Bojan Stupica” ustanovljena je 1971. godine u znak sećanja na znamenitog reditelja, a Urban je 32. laureat tog priznanja.

- Nagrada “Bojan Stupica” jako mi je draga i iz razloga što sam je dobio za predstavu “Rodoljupci”, koja je rađena u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i zbog činjenice što su ovu nagradu na prostoru tadašnje Jugoslavije dobijali priznati reditelji. Biću iskren, nagrada me je prijatno iznenadila i ona za mene ima posebnu vrednost. Kad čovek dobije nagradu dva tri dana se raduje, ali posle bi trebalo da preispita sebe, da nastavi da radi, ne sme da se ušuška. Nisu nagrade te koje bi trebalo da određuju niti čovekovu kreativnost, a niti moralnost - rekao je reditelj Andraš Urban.

Predstava “Rodoljupci” premijerno je izvedena 30. oktobra 2015. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Urbanova verzija čuvenog Sterijinog komada govori o posledicama ideja i manipulacija, o tragičnoj realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da je promenimo. Urban je režirao “Rodoljupce” iz ugla današnjeg vremena, jer kako je rekao, ima mnogo sličnost sa polovinom 19. veka.

Nagrada “Bojan Stupica”, koju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda, sastoji se od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, kao i od novčanog iznosa.

Od 2006. godine Andraš Urban direktor je Pozorišta “Deže Kostolanji”, a osim na sceni ovog pozorišta, režira i u drugim teatrima u zemlji i na prostoru bivše Jugoslavije. Osnivač je Međunarodnog pozorišnog festivala “Desiré Central Station”. Dobitnik je niza nagrada, među kojima su i nagrada “Jasai Mari” - najprestižnije mađarsko priznanje za pozorišnu umetnost, nagrada “Joakim Vujić”, “Pro Urbe” gradova Subotica i Senta… Njegove predstave nagrađene su i na Sterijinom pozorju, Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, Infantu, JoakimFestu, Tvrđava festu, Teatarfestu, Festivalu alternativnih pozorišta Mađarske, Festivalu mađarskih pozorišta, Bitefu u Beogradu, MESS-u u Sarajevu, MOT-u u Skoplju, Danima satire u Zagrebu.

Trenutno je angažovan ne predstavi, koju radi po Marksovom delu “Kapital”, čija se premijera uskoro očekuje u Zetskom domu na Cetinju. Nakon ove predstave, čeka ga rad na predstavi “Akademija za publiku” u matičnom pozorištu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1780
Povezane teme

andraš urban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.