Komentara: 23
Pregleda: 3388
Foto

Američki ambasador posetio Bunjevački nacionalni savet

15.04.2015. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Srbija je bogata različitostima i ne čine je samo Beograd i Novi Sad, a obilazeći manje gradove poput Subotice želim da što bolje upoznam Srbiju, rekao je danas američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi tokom posete kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.
Američki ambasador posetio Bunjevački nacionalni savet

Kirbi je danas tokom prepodneva prvo posetio Nacionalno veće hrvatske nacionalne manjine, gde se sastao sa predsednikom ovog veća, Slavenom Bačićem. Američki ambasador je kazao da su različite zajednice koje žive u Srbiji i sa kojima se upoznao tokom službe u našoj zemlji najveće bogatstvo, a Vojvodina i Subotica su najbolji primeri.

"Za ove dve i po godine koliko sam u Srbiji uvideo sam i dobro razumem različitosti koje postoje u Srbiji, koliko je Srbija zapravo bogata u toj svojoj različitosti. To se naročito odnosi na ovaj deo ovde u Vojvodini, koja je zaista bogata različitostima", rekao je Kirbi novinarima prilikom posete HNV.

On je dodao da je prva asocijacija na Suboticu, kada su manjine u pitanju, mađarska nacionalna manjina, ali da osim njih postoje i druge manjine, zbog čega je danas u poseti kako hrvatskoj, tako i bunjevačkoj nacionalnoj manjini.

Ambasador SAD boravi u dvodnevnoj poseti Subotici, gde se juče sastao sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem i razgovarao o razvojnim planovima grada, posebno u oblasti investicija i poljoprivrede.

Američki ambasador posetio Bunjevački nacionalni savet

- "Drago mi je da se otvaraju nova radna mesta, da ona nisu vezana samo za Svarovski, već i za Simens i ostale kompanije koje su izrazile želju da ulažu i da investiraju i otvaraju nova radna mesta", dodao je Kirbi.

Kirbi se u prepodnevnim časovima sastao i sa predsednicom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, gde se upoznao se sa radom Saveta i aktivnostima bunjevačke zajednice, a   Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveza, mu se zahvalila na poseti, kao i rečima podrške koje im je uputio.

Američki ambasador posetio Bunjevački nacionalni savet

- "Tokom dve i po godine, koliko sam u Srbiji, upoznao sam mnogo manjinskih zajednica i shvatio koliko je Srbija bogata, jer svaka zajednica ima svoje običaje, kulturu, tradiciju i jezik. U modernim zemljama je ponekad teško sačuvati istoriju i tradiciju malih zajednica, a drago mi je da sam video da u Bunjevačkom nacionalnom savetu čine sve kako bi se ova manjinska zajednica sačuvala, uprkos teškoćama kroz koje je prošla" – istakao je ambasador.

Američki ambasador posetio Bunjevački nacionalni savet

Predsednica BNS izrazila je zadovoljstvo zbog posete uglednog zvaničnika.

- "Drago nam je da smo mogli da pokažemo na koji način radimo i kako se brinemo o našoj nacionalnoj zajednici. Prava demokratija se najbolje pokazuje na malim zajednicama, a srećna sam što u Srbiji imamo priliku da pokažemo tu demokratiju. Neću reći da je stanje savršeno, ima prostora za poboljšanja, ali je i činjenica da postojimo i da možemo da se brinemo za našu zajednicu velika stvar" – dodala je predsednica BNS-a.

Izvor: Subotica.com
Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Ambasador SAD u poseti kancelariji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 dana
Komentara: 23
Pregleda: 3388

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

majkl kirbi

američki ambasador

ambasador sad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.