Komentara: 1
Pregleda: 3130

Ambrozija dostigla dnevne maksimume za ovu godinu

05.09.2017. u 17:10h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležene su veoma visoke koncentarcije polena ambrozije, koja je u četvrtak dostigla svoj maksimum. Osim ambrozije, u vazduhu su zabeležene i umerene koncentracije polena koprive, konoplje i štireva.
Ambrozija dostigla dnevne maksimume za ovu godinu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije, koja je u četvrtak iznosila više od 430 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Ova korovska biljka, dostigla je koncentraciju koja izaziva veoma jake i burne reakcije kod alergičnih osoba.
 
- Niske temperature, povišen procenat vlage i padavine, uticale su na to da sada beležimo nešto niže koncentracije polena ambrozije u vazduhu. Inače, u ovom periodu su uobičajene najviše dnevne koncentracije, po uzoru na prethodne sezone, kada smo u poslednjoj sedmici avgusta i prvoj sedmici septembra beležili najviše dnevne koncentracije, što možemo očekivati i sada ukoliko se vremenske prilike i temperatura stabilizuju. Poslednji podatak koji imamo je od 31. avgusta, kada smo izmerili 434 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha - rekla je za RTV Tatjana Škorić, biološkinja Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da se visoke koncentracije ambrozije u vazduhu mogu očekivati i do kraja septembra.
 
Što se tiče polena koprive, konoplje i štireva, prethodne nedelje su zabeležene umerene koncentracije, odnosno od 16 do 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu sedmicu, ove korovske biljke imaće niske koncentacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3130
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.