Komentara: 7
Pregleda: 1305
Foto

Ambasador Žiofre: Pratićemo rad Regionalne deponije

09.12.2022. u 12:59h
Izvor: Subotica.com
Članovi delegacije ambasadora EU obišli su Regionalni centar za upravljanje otpadom za čiju izgradnju je najvećim delom zaslužna Evropska unija.
Ambasador Žiofre: Pratićemo rad Regionalne deponije

Drugi dan posete delegacije ambasadora EU Subotici započeo je obilaskom Regionalne deponije čiju izgradnju je Evropska unija podržala sa 20 miliona evra, a ostatak novca obezbedili su Vlada Srbije i Grad Subotica

Ovo postrojenje za upravljanje otpadom može da opsluži oko 250 hiljada domaćinstava u Subotici i okolini, a kako nam je rečeno sve opštine su povećene radu na tome da se iskoristi pun potencijal za sortiranje i odlaganje otpada. Takođe, želimo da budemo sigurni da će biti zatvorene i sanirane sve divlje deponije koje postoje trenutno. I građani treba da odrade svoj deo posla. Rečeno mi je da će za nekoliko nedelja početi postavljanje kanti po gradu kako bi se na samom startu razdvajao reciklabilni od nereciklabilnog otpada. Čitav ovaj proces zahteva vreme, rad na povećanju svesti kod građana, kako bi celokupna zajednica bila uključena u proces upravljanja otpadom - istakao je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre - Nastavićemo pomno da pratimo kako se odvija proces povećanja kapaciteta rada ovog postrojenja, a pratićemo i rad na uklanjanju divljih deponija.

Ambasador Žiofre: Pratićemo rad Regionalne deponije

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je podsetio da su stečeni svi uslovi za unapređenje sistema upravljanja otpadom u Subotici i regionu. 

- U februaru je dodeljeno 25 autosmećara i autopodizača kontejnera Subotici i opštinama Senta, Kanjiža, Čoka, Novi Kneževac, Mali Iđoš i Bačka Topola. Nedavno je Regionalna deponija dobila i integrisanu IPPC dozvolu koja joj omogućava upravljanje neopasnim industrijskim otpadom i otvara mogućnost za saradnju sa trećim licima. Pokrajinska vlada obezbedila je opremu za reciklažu i odvoženje otpada, a Subotica je prva lokalna samouprava u Vojvodini koja je dobila ovu opremu - podsetio je Bakić i najavio da će od naredne godine Regionalna deponija upravljati sa svim komunalnim otpadom sa teritorije Subotice - Gradska deponija "Aleksandrovačka bara" će otići u prošlost i izvršiće se sanacija tog prostora. 

Ambasador Žiofre: Pratićemo rad Regionalne deponijeObilasku Regonalne deponije prisustvovali su i ambasador Austrije u Srbiji, Kristijan Ebner i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Robert Jakša.

Nakon Regionalne deponije, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre obišao je poljoprivredno gazdinstvo porodice Vukov u Starom Žedniku, potom je prisustvovao uručenju ključeva od stanova izbegličkim porodicama čime je okončana dvodnevna poseta Subotici.

Izvor: Subotica.com
Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada Delegacija EU u obilasku pogona za prikupljanje, sortiranje i preradu otpada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 1305
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

regionalna deponija

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.