• Pregleda: 5865

Ambasador SAD posetio Suboticu

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju i regionalni razvoj Siniša Babičković i član Gradskog veća zadužen za privredu, Milan Vučković, razgovarali su sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Majklom Kirbijem. Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između lokalne samouprave grada Subotice i ambasade SAD u Beogradu.
Ambasador SAD posetio Suboticu

Gradonačelnik Maglai je, obraćajući se novinarima posle sastanka u Gradskoj kući, izjavio da su se teme razgovora prvenstveno odnosile na mogućnosti poboljšanja ekonomske i privredne saradnje i pomoć na unapređenju našeg školskog sistema koji se, takođe, nadovezuje na razvoj naših privrednih potencijala.

- Ambasador Kirbi nam je tokom razgovora izneo veoma interesantne i korisne predloge i ja se nadam da ćemo te predloge i sugestije koje smo razmatrali i konkretizovati, i to u što skorijem roku, istakao je Jene Maglai.

Uz izražavanje zadovoljstva što je danas u Subotici i Gradskoj kući koja, kako je rekao, prikazuje jednu divnu prošlost ovog grada, ambasador Kirbi je kazao da se razgovaralo o ekonomskoj budućnosti, ali da je dotaknuta i tema vezana za razvoj poljoprivrede i mogućnosti koje pruža ova privredna delatnost.

- Suboticu odlikuje bogatstvo raznolikosti i harmoničan odnos pripadnika različitih nacionalnih zajednica. Drago mi je što vidim da lokalna vlast ima razumevanja i shvata da igra veoma važnu ulogu u stvaranju povoljnije budućnosti za mlade ljude koji će biti obrazovani, koji će se ovde zaposliti i koji će na taj način i sami doprinositi poboljšanju opštih uslova života, rekao je Majkl Kirbi.

Moj tim iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) radi na projektima koji se tiču tih velikih šansi koje Subotica ima u ekonomskom razvoju i mi hoćemo da pomognemo da Subotica bude jedan dinamičan i dobro razvijen grad, kazao je ambasador Kirbi.

- Pokušavamo da pomognemo i u oblasti obrazovanja, da budemo praktični i da školstvo pomogne ljudima kojima se ukaže prilika da se zaposle da savladaju ono što im za to radno mesto nedostaje kao, primera radi, poznavanje nekog stranog jezika ili kompjuterskog programa. Pričali smo i o novim kompanijama koje su prisutne i koje dolaze u vaš grad, kao i o američkim kompanijama koje u ovom trenutku u Subotici nisu baš tako brojne. Razgovarali smo, takođe, i o tome šta, zapravo, traže investitori ili američke kompanije i šta im je ovde na raspolaganju kako bismo to mogli da prenesemo potencijalnim investitorima i vidimo da li to ispunjava njihove uslove, naglasio je Majkl Kirbi.

On je dodao da se raduje nastavku saradnje sa lokalnom samoupravom grada Subotice i da želi da joj pomogne u nastojanjima da se ovaj grad razvija i da život u ovoj sredini bude još bolji.

U okviru posete Subotici, ambasador Majkl Kirbi je posetio Sud i „Američki kutak” u Gradskoj biblioteci Subotica, a prisustvovao je i sastanaku Udruženja poslovnih žena Subotice, održanom u Plavoj sali Gradske kuće.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

20
angelina Odgovori
Ovo je lepa vest za nas Suboticane u istom danu gostuje Americki ambasador g.Kirbi i gospodin Branko Dragas u 20,oo TV Subotica.
imei Odgovori
Auuuu.. braćo iz SPS-SNS koalicije.. Zar nas nije trebao najpre posetiti ruski ambasador? Ccccccc.. kakav previd..
mićko Odgovori
Da li se dobrodošli gospodin možda interesovao i za sportski život u gradu?
@imei Odgovori
Marokanac Odgovori
Bio kod mene nudio neke usisivache
pravdak Odgovori
Ko kaze da je ovaj dobrodosao,dalje od subotice nato ubice!
dekix Odgovori
Ambasador je dosao da vidi kakva je to prelepa Madjarska zora u Subotici...
bole Odgovori
spomenite i skup ratnih veterana,sta se bojite
pirke Odgovori
Mora da se ambasador odusevio sa Vuckovicem,hahaha...?!
ffilozoff Odgovori
P.S.kad ce nas posetiti BIN ZAJEB(vucicev igrac)???Nije provokacija,covek se tako zove i "kupuje'VOJVODJANSKU zemlju i njive,vinograde,recice,kanale ...he,he,he...
Alvatna Odgovori
Da li se ambasador raspitivao da li je iskorenjen kriminal i korupcija i kakva je nova druzina,da su
svi cisti sto se tice njihove krivicne odgovornosti,dok su ranije bili na vlasti na funkcijama direktora
i kojekavih nacelnika,pa i okruga.Bilo bi vrlo interesantno pogledati izvestaj krivcnog odeljenja naseg
suda,o zasterelosti određenih predmeta u krist sadasnjih nasih funkcionera grada,sa kojima se dicimo.
Alvatna Odgovori
@ Pravdak,au ti se zaletio kao ovan.Kazi ti meni jer su i tebe tutnuli i kakav nadzorni odbor.Sigurno
ispunjavas uslove kad imas fakultet,a i debelo iskustvo.Vidi se po tvojiim komentarima.
micuska Odgovori
Jel bio u ulici Ferenci Ibolja?
gedzet Odgovori
Ne mogu da ne pomislim na usisivač kad pročitam Kirbi
U.S.A. Odgovori
Stigla demokratija i u Suboticu
Неми посматрач Odgovori
Odmah mi je lepše i jako sam srećan.
007spartak Odgovori
sigurno su ugrozena prava slobodnog Americkog gradjanina u SUBOTICI pa dosao da intervenise.
hffcvbjjjcdcskaf Odgovori
Doce i ruski i kineski ambasador i svi ostali samo da dss ojaca, bravo za marka zivela srbija
Vesko Odgovori
Da zna Ambasador sa kakom se ekipom udruzio nas gradonacelnik,dobio bi ocenu 10+,sve bolji
od boljega,od celnika grada pa sve do gradskog veca.Trebalo je pustiti da cuje dirljiv govor Dus-
ka Stipanovica na prosloj skupstini,posvecen Marku Milosevicu.
pravdak Odgovori
Alvatna-kakav ti problem imaš sa mnom,ajde ne stidi se.Radim,nisam u nadzornim odboru,Bunjevacsam,vilim Srbiju,volim fudbal,a tvoje simpatije ne volim!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.