• Pregleda: 5842

Ambasador Irana u poseti "ATB Sever"

Kompaniju "ATB Sever" danas je posetio Majid Fahim Pour, ambasador Islamske Republike Iran u našoj zemlji. Posle razgovora sa čelnicima preduzeća, gradonačelnikom i predstavanicima RPK zaključeno je da postoji veliki potencijal za buduću privrednu saradnju Srbije i Irana.
Ambasador Irana u poseti "ATB Sever"

Kompanija „ATB Sever“ sa Iranom posluje skoro četiri decenije, a dobra saradnja nije prekidana ni tokom sankcija kroz koje su obe zemlje prošle. Delegaciji iz Irana predstavljen je proizvodni program „ATB Severa“, široki spektar proizvoda među kojima su nisko i visoko naponski motori, sinhrone mašine i generatori...

Po rečima direktora Milorada Vasića, preduzeće sa Iranom godišnje ostvari promet od milion do dva miliona dolara.

- Kao član Srpsko - iranske privredne komore, prošle godine smo posetili Iran i videli smo da imamo mnogo više mogućnosti za saradnju, pogotovo sada kada je Iran izašao iz embarga – izjavio je direktor Milorad Vasić. - Prilikom posete ambasadora i njegovih saradnika razgovarali o mogućnosti inteviziranja saradnje i njenom proširenju na druge oblasti.

Po rečima ambasadora Poura, privredni ambijent Subotice ima veliki potencijal za saradnju sa Iranom.

- Kompanija „ATB Sever“ odavno ima dobru saradnju sa Iranom, veoma je sposobna kompanija sa visokom tehnologijom i ima mogućnost da sarađuje sa Iranom u svim oblastima delovanja – istakao je ambasador Majid Fahim Pour. - Želimo da obnovimo saradnju sa Srbijom i više ne postoji nijedna prepreka koja bi to sprečila, naročito u oblastima turizma, poljoprivrede i industrije. Iranci su spremni da investiraju u projekte obnove Palićkog jezera i očekujemo još razgovora o tome.

Obnavljanjem i jačanjem saradnje, naši privrednici imaće otvorena vrata tržišta koje broji više od 80 miliona ljudi.

- Zemlja koja se graniči sa 19 država i u centru je tržišta od 400 miliona stanovnika, ne može biti idealniji partner Srbiji, naročito što smo mi održavali odnose sa njom kada to niko nije smeo – naglasio je Slobodan Vojinović, direktor RPK Subotica. - U oblasti turizma, trgovine, poljoprivrede postoje izuzetni potencijali koje ne smemo propustiti, pogotovo zbog dobrih odnosa iz starih vremena. Potencijal je izuzetno veliki i pred privrednicima je veoma ozbiljan izazov.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
forest gamp Odgovori
Eh- a sad sledeci nastupa poznati madjionicar koji .....
teheran Odgovori
bice nafte!
anonimus Odgovori
SEVER je imao kvalitet i ime kao simens,a sada su nazalost nula
Sion Odgovori
Iranu su ukinute UN sankcije, verovatno postoji potreba Irana da kupi motorne generatore po dobrim cenama koje Sever moze da ispuni.
Miz Odgovori
Zašto ovi Iranci nikad ne nose kravate?Da nije i to neki šiitski propis?
rt Odgovori
@ anonimus . Nije SEVER bio isti po kvalitetu sa Simens asinhronim motorima sa kratkospojenim rotorom , bio je bolji . Jos prastari ZK 180 L-4 JE DAVAO ISTIH 22kW ,sa manje kilograma od simensovog cetvoropolnog , iste osne visine i duzine rotora! A tek 1. ZK red kojem je SEVER smanjio masu za 15% pa i vise (uz istu nominalnu snagu) ! To je manje vise vazilo i za osne visine 132 , 160 , 200 . Reci ces mozda , a vek trajanja ? E tu ih je SEVER tek TUKAO U GLAVU . Secam se pre desetak godina , bruji nesto u jednoj poluotvorenoj dascari iznad Arandjelovca . Pridjem , vidim el.motor sa prstenovima , radi u NEADEKVATNIM uslovima , mermerna fina prasina na njemu DVA PRSTA !? Ocistim natpisnu tablicu - a ono Sever Subotica , otvoreni asinhroni sa PRSTENOVIMA I SPRAVOM - tipa ''OPS'' ?? Mislim da je taj tip prestao da se proizvodi negde oko 1974 god.
rt Odgovori
@ Miz . Jos tebi u vezi kravate , pa necu vise . Poznato ti je da je opsti naziv za kalkulator - ''digitron''. Severasi su svojevremeno imali opsti naziv za narucene el. motore iz ove drzave ( bez kravate ) , kao Homeini motori . A narucivali su ih , sto bi se reklo '' boli glava '' . Od visokonaponskih - varene konstrukcije , pa prema manjim osnim visinama. Narucili oni tako , izmedju ostalog , asinhroni cetvoro- polni od 110 kW , osne visine 315 i to u jednoj turi oko 400 kom. ukupne snage 44 MW . Spucali to tadasnji momci na ''B'' liniji za 45 dana . Bilo bi interesantno saznati koliko je takvih motora napravio ovaj ATB za poslednjih - recimo PET godina? Kad su iz Subotice prodavci otisli u Teheran , domacini su ih provozali AVENIJOM dogacmom oko 20 km. sa obe strane lager industrijske robe , pa i el. motori svake ''fele'' iz celog sveta ! Cudom se nisu mogli nacuditi da je SEVER pristao da se ona tri slova nadju ispred SEVER ,a ne iza !! Toliko o Iranu - bez kravate . A danas '' t a s n a - m a s n a'' , pa preduzece !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.