Komentara: 60
Pregleda: 3896

Ambasador Austrije posetio Suboticu

05.02.2019. u 14:06h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice primio je danas ambasadora Austrije u Republici Srbiji sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, robnoj razmeni ovog regiona sa Austrijom, privrednim, infrastrukturnim, turističkim i kulturnim potencijalima našeg grada i intenziviranju saradnje između grada Subotice i ambasade Austrije.
Ambasador Austrije posetio Suboticu

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Nikolausu Luterotiju, gradonačelnik Bogdan Laban je izrazio zahvalnost Vladi Austrije na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja. Istakao je da veruje da će Njegova ekselencija svojim zalaganjem doprineti daljem unapređenju sveukupnih odnosa između dve države.

Prvi čovek Subotice je ambasadoru Austrije predstavio privredne, infrastrukturne, kulturno-istorijske i turističke potencijale Subotice i Palića, projekte koje grad Subotica realizuje i planove razvoja našeg grada, naglasivši tom prilikom da je Austrija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srbije, da je značajan partner i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i da je ta zemlja, kada je reč i o izvozu, i o uvozu sa ovog područja, prošle godine bila na trećem mestu, iza Nemačke i Mađarske.

Gradonačelnik Laban je naveo da je na području RPK Severnobačkog upravnog okruga  – koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu – ukupna robna razmena sa Austrijom u periodu januar-novembar 2018. godine iznosila 170,8 miliona dolara, da je to 10,7 odsto od ukupne robne razmene na nivou ove privredne komore i da je, u odnosu na isti period 2017. godine, ona veća za 13 odsto.

Ambasador Luteroti je zahvalio na dobrodošlici i podvukao da Srbija treba da bude deo Evropske unije i da na putu ka ostvarenju tog cilja može da računa na podršku i pomoć Beča.

Luteroti je rekao da je za Austriju Srbija važan i pouzdan partner i da su austrijske kompanije zainteresovane da investiraju i u Suboticu. Uz konstataciju da je povoljan geografski položaj Subotice izuzetno bitan za privlačenje investicija, istakao je da će ambasada Austrije u Beogradu pružiti podršku subotičkoj lokalnoj samoupravi u dovođenju novih investitora iz Austrije. On je predložio da se, u okviru kulturne saradnje, i Subotica svrsta među deset opština i gradova u kojima će se prikazivati kratkometražni austrijski filmovi.

Sagovornici su se složili u oceni da prostora za saradnju ima u gotovo svim oblastima i da ona može da se proširi, posebno u privredi, kulturi, turizmu i obrazovanju. 

Susretu gradonačelnika Bogdana Labana i ambasadora Nikolausa Luterotija, održanom u Zelenoj sali Gradske kuće, prisustvovali su trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Erika Teoman Brener, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje Srđan Samardžić i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Luteroti je, u okviru prve posete Subotici,  u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ obišao kompaniju „Simens“.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 60
Pregleda: 3896
Povezane teme

bogdan laban

predrag radivojević

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.