Komentara: 0
Pregleda: 1898

Alkoholizam najčešći uzročnik nezaraznog hepatitisa

27.07.2018. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Od nezaraznog hepatitisa na teritoriji Severnobačkog okruga tokom prošle godine preminulo je 25 osoba, podaci su sa kojim dočekujemo Svetski dan borbe protiv hepatitisa, 28. jul. Za najveći broj slučajeva „krivac“ je alkoholizam.
Alkoholizam najčešći uzročnik nezaraznog hepatitisa

Hepatitis je zapaljenska bolest jetre, koja može biti infektivne prirode, i tada ga izazivaju virusi hepatitisa A, B, C, D, E, a može da nastane i posle nekih bakterijskih infekcija. Bolest jetre može da se javi i usled delovanja toksičnih agenasa kao što su alkohol, hemikalije i neki lekovi, a takođe i kao posledica metaboličkih poremećaja u organizmu poput "masne jetre" ili autoimunog poremećaja.

Zbog porasta broja obolelih od hroničnih virusnih hepatitisa smatra se da je u toku tiha pandemija, koja će svoj maksimum dostići u narednih pet do šest godina. Među virusnim hepatitisima za lekare su najznačajniji - hepatitis A i hepatitis B.

- Hepatitis izazvan virusom A predstavlja „bolest prljavih ruku“, te je veoma važno skrenuti pažnju na značaj lične higijene, higijene ruku, hrane i posuđa, te higijenske ispravnosti namirnica i vode za piće. To je jedna od najčešćih infekcija putnika, pogotovo u međunarodnom saobraćaju. Postoje preventivne mere koje bi trebalo da se primenjuju kako kod kuće, tako i u inostranstvu što će nam omogućiti da sprečimo nastanak ovog tipa hepatitisa -upozorava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje i naglašava da za virusni hepatitis B postoji efikasna vakcina, koja je obavezna kada se putuje u neke zemlje. - Hepatitis B je krvno prenosiva i seksualno prenosiva infekcija. Virus može da se prenese i sa inficirane majke na dete, tokom porođaja. Ponekad su u riziku i osobe koje primaju krv, osobe koje su na dijalizi.

Bolest često nema specifične simptome, počinje kao i sve druge bolesti, te se javlja umor, malaksalost, gubitak apetita, bol u zglobovima, kao i nelagodnost u predelu stomaka. Specičičan znak je bol ispod desnog rebarnog luka, kao i prebojenost kože i beonjača.

- Hepatitis A uglavnom se leči simptomatski, a kod hroničnog oblika hepatitisa kao što su B i C koriste se i razni antivirusni lekovi. Postoje antivirusni lekovi nove generacije, koji uspešno leče ovu bolest i mnogi su i kod nas postali dostupni. O ovoj bolesti je važno govoriti jer hronična infekcija virusom hepatitisa može biti uzročnik hepatocelularnog karcinoma - dodaje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1898
Povezane teme

hepatitis

svetski dan borbe protiv hepatitisa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.