Komentara: 22
Pregleda: 7459

Alarmantno stanje vode na jezerima Palić i Ludaš

15.09.2014. u 16:01h
Izvor: RTV Yueco
Situacija na jezerima Palić i Ludaš je alarmantna po pitanju opstanka živog sveta u vodi. Prema poslednjim analizama koje je uradio Zavod za javno zdravlje evidentirano je organsko zagađenje, povećan procenat cijanofita, odnosno modrozelenih algi i smanjenje koncentracije kiseonika. Organsko opterećenje je izuzetno povišeno u odnosu na prošlu godinu i podseća na 2009.godinu kada je u jezeru uginulo 14 tona ribe.
Alarmantno stanje vode na jezerima Palić i Ludaš

Voda u jezerima Palić i Ludoš je zagađena. Prema prema rezultatima  od 10.septembra kada je voda uzorkovana evidentirano je 1300 miligrama hlorofila po metru kubnom što je  pet više od dozvoljenih količina. Koncentracija hlorofila koja je toleriše jeste 250 miligrama po metru kubnom.

Tokom avgusta Zavod za javno zdravlje je izmerio  70 miliona algi po litru vode, a Pravilnikom za petu klasu ekološkog statusa  je dozvoljeno 25 miliona algi. Prema ovim rezulatima se vidi da se ne zadovoljavaju ni parametri za kvalitet pete klase ekološkog statusa vode.Cvetanje vode proteklih dana je evidentno.

Evropska unija je ocenila da je  najalarmatnije stanje po pitanju kvaliteta voda u Vovodini. U narednom  periodu potrebno uložiti šest miliona evra, kako bi se situacija stabilizovala.

Količina modrozelenih  algi u vodi iznosi  91,7 odsto, a Pravilnikom je dozvoljeno maksimalno  20 odsto cijanofita u vodi. Koraci koje preduzima Radna grupa za jezero Palić nisu dovoljni kako bi se situacija u jezeru popravila, jer je stanje iz godine u godinu sve lošije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 7459
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.