Komentara: 0
Pregleda: 2260

Aktivisti DS nose pozive za izbore?

26.05.2010. u 14:34h
Izvor: Blic
<p>Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara I&scaron;tvan Pastor optužio je juče subotičke demokrate da direktnim me&scaron;anjem u kampanju za izbore za Mađarski nacionalni savet "žele da minimiziraju nacionalne opcije".</p>
Aktivisti DS nose pozive za izbore?

On tvrdi da će pozive za glasanje 6. juna, pripadnicima manjina u Subotici uručivati aktivisti Demokratske stranke, umesto da se oni šalju poštom, što će dovesti do selektivne podele, pošto DS direktno ili indirektno podržava čak tri liste vojvođanskih Mađara.

- Reč je o listama "U Evropu kao vojvođanski Mađari", čiji je nosilac dr Atila Čengeri, "Mađarska liga", na čijem čelu je Tibor Murenji, i "Evo ruke za Mađare - Građanski pokret", sa nosiocem Zoltanom Bunjikom, za koje su aktivisti DS preko civilnih organizacija prikupljali potpise. Još veći problem je što nosioci lista obećavaju potencijalnim biračima bolju infrastrukturu, zaposlenje ili bolje zdravstvo, a to su stvari koje nemaju veze sa nadležnostima saveta nacionalnih manjina - rekao je Pastor.

On dodaje da je "novi prst u oko" demokrata činjenica da u gradskoj listi biračkih odbora nema nijednog člana SVM.
- To je sramota i neverovatan presedan i u poslednje dve decenije nije viđeno tako nešto. To je šamar evropskim vrednostima. Obratili smo se Republičkoj izbornoj komisiji i nadam se da će doći do korekcije. Ipak, kako bismo zaštitili ugled i integritet Srbije, za sada se nećemo obraćati međunarodnim forumima - istakao je Pastor.

Gradonačelnik Saša Vučinić ističe da lokalna samouprava nema veze sa formiranjem listi biračkih odbora na teritoriji Subotice.
- To je u isključivoj nadležnosti Republičke izborne komisije, gde svog predstavnika ima i SVM - rekao je Vučinić.

Načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik demantovala je navode Ištvana Pastora da će pozive za izbore za savete nacionalnih manjina deliti aktivisti Demokratske stranke.

- Pozive će, kao što je i ranije bila praksa, uručivati radnici Gradske uprave i mesnih kancelarije. Reč je o osobama koje su učestvovale i prilikom upisa pripadnika nacionalnih manjina u posebne biračke spiskove i dokazaćemo gospodinu Pastoru da nije u pravu. Ne sumnjam u naše zaposlene i sigurna sam da će pozivi stići na sve adrese. Ukoliko dođe do nepravilnosti, počinioci će biti najstrože sankcionisani - zaključila je Marija Ušumović Davčik.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2260
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.