Komentara: 0
Pregleda: 2274

Akcionari prete blokadom pruge Subotica-Beograd

15.07.2009. u 18:15h
Izvor: Blic
<p>Subotica - Ukoliko se do 17. jula ne donese odluka o odlaganju licitacije subotičkog &bdquo;Agrokombinata" za tri meseca, akcionari koji poseduju vi&scaron;e od 50 odsto akcija preduzeća na jučera&scaron;njem protestu u centru grada najavili su da će blokirati prugu Subotica-Beograd.</p>
Akcionari prete blokadom pruge Subotica-Beograd

Oni su rekli i da će tražiti prijem u Ministarstvu ekonomije i u Specijalnom sudu za organizovani kriminal „kako bi ukazali na trenutnu situaciju u kombinatu koji je nekada bio lider u SFRJ".

- Umesto da se kombinat prodaje kao celina, jednom kupcu, kako bi se nastavilo sa radom, na licitaciji se nudi mogućnost da se otkupe delovi. Na ovaj način i država i akcionari će biti na gubitku jer će se ostvariti mnogo manja zarada. Primera radi, silos se prodaje za 1,5 miliona evra, a sam transformator vredi dve trećine te cene. Iako smo većinski vlasnici, imamo jako tešku komunikaciju sa stečajnim rukovodstvom i Trgovinskim sudom, a čak je i lokalna samouprava do sada bila gluva na naše zahteve - istakao je Josip Ivanković, predsednik skupštine akcionara „Agrokombinata" koji je u stečaju od 2004. godine.

On je naglasio da će, ukoliko licitacija ne bude odložena i ne promene se njeni uslovi, „za novonastalu situaciju biti odgovorni stečajni upravnik Šandor Šomođi, predsednik Upravnog odbora Jožef Kasa i Trgovinski sud".

Predsednik UO akcionara „Agrokombinata" Sreten Kljakić ističe da je nadležne u Trgovinskom sudu upozorio na manjkavosti u programu reorganizacije preduzeća koji je donelo stečajno rukovodstvo.

- Dobio sam odgovor da je što se njih tiče sve u redu ako se uklapa u zakonske okvire, te da ih ekonomski momenat ne zanima. Umesto da pravosudni organi stanu uz one koji su svojim radom stvorili jedan od najvećih kombinata u staroj Jugoslaviji, oni omogućavaju pojedincima da se bogate na račun države i akcionara - ogorčen je Kljakić.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2274

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.