Komentara: 0
Pregleda: 2004

Akcija promocije zdravlja u petak na Gradskom trgu

10.05.2018. u 11:01h
Izvor: ŽFK "Spartak"
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, u organizaciji Doma zdravlja, u petak će na centralnom gradskom Trgu od 10 do 12 časova biti održana akcija promocije zdravlja.
Akcija promocije zdravlja u petak na Gradskom trgu

U preventivnoj akciji će učestvovati sve službe Doma zdravlja, lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti će u saradnji sa Službom opšte medicine raditi preventivne preglede, te će građanima meriti  vrednost krvnog pritiska i nivo šećera u krvi. Stomatološka služba će davati savete o pravilnoj higijeni usta i zuba, dok će medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti davati savete o pravilnom korišćenju inhalatora i pumpica. Lekari Savetovališta za mlade govoriće o problemima vezanim za period adolescencije.

U akciji će učestvovati i Služba hitne medicinske pomoći.  Naša preventivna delatnost je kardio-pulmonalna reanimacija od strane laika, dok ne dođe ekipa Službe za hitnu medicinsku pomoć. Cilj nam je da utičemo na povećanje svesti građana da započnu sami kompresije srca uz pomoć naših dispečera i da tako utiču na povećanje broja preživelih. Jako mali broj građana je spreman da pomogne, građani to ne znaju ili ne žele iz straha a samim tim se povećava smrtnost bolesnika sa zastojem srca -  upozorio  je Borislav Davčik, glavni tehničar Službe za hitnu medicinsku pomoć i pozvao građane da dođu na trg gde će imati priliku da savladaju tehnike osnovne životne podrške. 

Dan sestrinstva  će, ove godine, biti posvećen promociji doniranja organa.

- Jako malo donora ima Srbija, radili smo na tome da povećamo broj donora organa, ambulantama smo poslali plakate i postigli smo poboljšanje. Cele prošle godine bilo je prijavljeno 10 donora organa, a do sada već imamo 15. Malo se govori o donaciji koštane srži, to je jako važna stvar pa ćemo i o tome govoriti građanima na trgu. Za donorstvo koštane srži građani bi trebalo da se jave na Odeljenje transfuzije.  Želeli bismo da Subotica poveća broj donora, makar za deset, pošto u Srbiji ima 7 hiljada donora što je jako malo, a pacijenata kojima je to potrebno ima sve više - istakla je Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja.

Dan sestrinstva se širom sveta obeležava 12. maja u znak sećanja na začetnicu modernog sestrinstva, Florens Najtingel, koja je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnih. Cilj obeležavanja je da se na ovaj dan javnosti, ali i zdravstvenim radnicima ukaže na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnice ove profesije.

Izvor: ŽFK "Spartak"
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2004
Povezane teme

dom zdravlja subotica

kontrola zdravlja

briga o zdravlju

promocija zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.