Komentara: 0
Pregleda: 1582
Foto

Akcija "Pokrenimo srce" u subotu na Trgu - svedoci ključni u spasavanju života prilikom srčanog zastoja

14.10.2022. u 12:58h
Izvor: Subotica.com
U okviru tradicionalne manifestacije "Pokrenimo srce", sutra na Trgu slobode, od 10 do 12h, predstavnici Službe hitne medicinske pomoći edukovaće građane o tome kako sopstvenim rukama mogu spasiti život osobi koja ima srčani zastoj. Takođe, zainteresovani sugrađani imaće priliku da prekontorlišu faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti koje mogu dovesti do srčanog zastoja.
Akcija "Pokrenimo srce" u subotu na Trgu - svedoci ključni u spasavanju života prilikom srčanog zastoja

Usled srčanog zastoja osoba koja je očevidac predstavlja spas unesrećenom, podsećaju lekari Službe hitne medicinske pomoći i navode da će sutra na Gradskom trgu građani imati priliku da saznaju kako prepoznati srčani zastoj, odnosno koje mere preduzeti do pristizanja hitne medicinske pomoći.

Strah da će se dodatno narušiti zdravstveno stanje unesrećenog najčešći je razlog zbog kog se očevidci ne usuđu da preduzmu bilo kakve korake. Međutim, najgore je u takvoj situaciji ne učiniti ništa. U današnje vreme imamo telefone koje možemo staviti na spikerfon i po instrukcijama dispečera iz Službe hitne medicinske pomoći, a uz pomoć sosptvenih ruku, spasiti nečiji život. Na taj način kupujemo vreme do pristizanja pomoći i zamenjujemo srce unesrećenog. Zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći sutra će, na Gradskom trgu, objašnjavati građanima kako da postupe u takvim situacijama - objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, PR Doma zdravlja i dodaje da će lekari i tehničari iz Preventivnog centra raditi preventivne preglede - Zainteresovani građani imaće priliku da prekontrolišu krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Ovo je jako važno zato što kardiovaskularne bolesti jesu najčešći etiološki faktor nastanka srčanog zastoja.

Akcija "Pokrenimo srce" u subotu na Trgu - svedoci ključni u spasavanju života prilikom srčanog zastojaSrčani zastoj može da se desi bilo kada i bilo kome, a Služba hitne medicinske pomoći u našem gradu zbog srčanog zastoja interveniše oko 15 puta mesečno. Iako može da se dogodi na bilo kom mestu, statistika kaže da se najčešće dešava u kućnim uslovima kada u 80 odsto slučajeva pored unesrećenog bude i neki član porodice.

- Kako je veća verovatnoća da se srčani zastoj dogodi kod kuće pred očima najmilijih, veoma je važno da svaki građanin bude upoznat sa osnovnim merama životne podrške. Ovih meseci imali smo priliku da vidimo u medijima da se srčani zastoj može desiti i mlađim ljudima, sportistima na terenu. Zato je na široj zajednici da uradi sve što može kako bi se pomoglo svakoj osobi kod koje dođe do srčanog zastoja. 

Akcija "Pokrenimo srce" u subotu na Trgu - svedoci ključni u spasavanju života prilikom srčanog zastoja

U okviru tradicionalne manifestacije "Pokrenimo srce", koja ima za cilj edukovanje građana o osnovnim merama životne podrške, predstavnici Službe hitne medicinske pomoći, od početka nedelje, sprovode edukacije u pojedinim školama, ustanovama, sportskim klubovima, vatrogasnim društvima i preduzećima.

Izvor: Subotica.com
Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce" Najava akcije "Pokreni srce"
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1582
Povezane teme

dom zdravlja subotica

akcija pokrenimo srce

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.