Komentara: 0
Pregleda: 4956

Akcija "Humana subota" u subotu na Velikoj terasi

08.06.2018. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, sutra će na Velikoj terasi na Paliću, biti održana tradicionalna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi „Humana subota“, od 8 do 11 časova.
Akcija "Humana subota" u subotu na Velikoj terasi

HUMANA SUBOTA“ jedna je od tradicionalnih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Crveni krst u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice, kako bi se obezbedile stabilne rezerve dragocene tečnosti tokom cele godine.

Iako je od početka godine broj dobrovoljnih davalaca bio za 10 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, prema rečima transfuziologa Opšte bolnice, dr Andree Pinter Kabai, zahvaljujući stalnim akcijama, rezerve krvi i dalje su stabilne, te se sve intervencije u ovoj zdravstvenoj ustanovi nesmetano sprovode.

- Krv mogu dati sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, koje imaju najmanje 50 kg i nisu malokrvne. Potrebno je samo da na akciju ponesu ličnu kartu ili neki identifikacioni dokument. Krv mogu dati osobe koje su zdrave, koje nemaju neke hronične bolesti i nisu pod nekom akutnom virusnom ili bakterijskom infekcijom. Sam proces traje od 5 do 10 minuta, uzima se 450 mililitara krvi, što je 7,7 odsto ukupnog volumena, to organizam ne primećuje kao gubitak i apsolutno je bezbedno za davaoca. Taj tečni deo krvi se nadoknađuje već za pola sata, jer postoje rezerve u jetri, a krvna slika se popravlja već za tri nedelje. Muškarci krv mogu dati na tri meseca, a žene na četiri - poručila je dr Andrea Pinter Kabai, transfuziolog Opšte bolnice dodajući da je ova akcija izuzetno značajna, jer omogućava da se obezbede stabilne rezerve krvi tokom letnjeg perioda.

BESPLATAN AUTOBUSKI PREVOZ DO PALIĆA I NAZAD - Uz prikaz knjižice dobrovoljnog davaoca obezbeđen je besplatan prevoz autobuskom linijom broj 6. od 7 do 14 časova.

U akciji će učestvovati i Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti, te će lekari i medicinske sestre Doma zdravlja građanima besplatno meriti vrednost holesterola, triglicerida i šećera u krvi, kao i krvnog pritiska.

U cilju promocije davalaštva, akcija „Humana subota“ namenjena je celoj porodici.

- Voleli bismo da dobrovoljni davaoci dođu sa svojim porodicama, kako bi se i deca od najranijeg uzrasta upoznala sa dobrovoljim davalaštvom krvi. Za sve davaoce krvi, koji dođu sa porodicom obezbedili smo besplatan ulaz u ZOO vrt, besplatan ručak, vojnički pasulj, kao i prethodnih godina, i besplatan prevoz autobuskom linijom broj 6 - dodaje dr Pinter Kabai.

Prema podacima Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice, od početka godine bilo je 2700 dobrovoljnih davalaca krvi, dok je u istom periodu prošle godine bilo 3017 građana koji su dali krv i tako pomogli onima koje čeka teška životna bitka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4956

Povezano dešavanje

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

zavod za javno zdravlje

humana subota

transfuziologija opšta bolnica

besplatni pregled

vađenje krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.